ANTHROPOGENIC COMPONENT OF ATMOSPHERIC AEROSOL SUBSTANCE OF ZAPORIZHZHIA CITY - Andreіev, O.; Наседкін, Є.; Іванова, Г.; Стадніченко, C.; Андреєв, О.; Морозенко, В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article is devoted to the study of the influence of technogenic processes on the environment, in particular the determination of the contribution of a substance formed in the course of economic activity to the total composition of the solid component of atmospheric aerosol. The actual material was obtained on the basis of the system monitoring of surface air flows within such a powerful industrial center as Zaporizhzhia city. Samples of suspended atmospheric matter accumulated on the filter textile were taken monthly for two years. Parallel continuous observations of hydrometeorological factors (speed, direction, duration of winds, rainfall) provided an integrated approach to the development and synthesis of research results. Field observations and laboratory studies determined a number of patterns in the distribution of the sedimentation substance in the air and the interrelations of the anthropogenic and natural constituents of the substance. The publication describes the features of the chemical composition and morphology of detrital particles, the entry of which into the air caused by technogenic processes, as well as the condensation component of the aeolian suspension, the origin of which is associated with high-temperature processes. The changes in the ratio of the natural / anthropogenic components in the material composition of the aerosol under the influence of external factors (natural and anthropogenic) were investigated. These changes also affect the redistribution of quantitative ratios between the condensed and dispersed components of the aeolian suspension. At the same time, the detrital component can reach the aleuritic dimension, the iron content exceeds 90%, and the proportion of impurities of a number of ferrous and heavy metals, in particular titanium, manganese, nickel, copper, lead, zinc can reach 40% or more. Heavy metals are also found in the form of separate detrital and condensation formations, where their content varies in the range of 50 - 70%. Analysis of the condensation component in the aerosol samples for the period of the research allowed us to give a general characteristic of it and to carry out a preliminary classification by chemical composition. The possibility of determining the focus of atmospheric pollution in terms of the shape, chemical composition and size of aerosols, seasonal factors and characteristics of atmospheric flows were also outlined.

Присвячено дослідженням впливу техногенних процесів на навколишнє середовище, зокрема, визначенню внеску речовини, що утворилась у процесі господарської діяльності, у загальний склад твердої компоненти атмосферного аерозолю. Фактичний матеріал було отримано на основі системного моніторингу приземних повітряних потоків у межах такого потужного індустріального осередку, як м. Запоріжжя. Відбір накопичених на фільтрувальній тканині проб завислої атмосферної речовини проводився щомісячно протягом двох років. Паралельні безперервні спостереження за гідрометеорологічними факторами (швидкості, напрямки, тривалість вітрів, кількість опадів) забезпечили комплексний підхід до опрацювання та узагальнення результатів досліджень. Натурні спостереження та лабораторні дослідження визначили ряд закономірностей розподілу седиментаційної речовини у повітрі, взаємозв'язків її антропогенної і природної складових. У публікації розглянуто особливості хімічного складу та морфології уламкових частинок, надходження яких у повітря зумовили техногенні процеси, а також конденсаційної складової еолової зависі, походження якої пов'язане з високотемпературними процесами. Досліджено зміни у співвідношенні природна / антропогенна частка у речовинному складі аерозолю під впливом зовнішніх природних та антропогенних факторів. Це позначається, між іншим, перерозподілом кількісних співвідношень між конденсованою та диспергованою складовими еолової зависі. При цьому уламкова складова може сягати алевритової розмірності, вміст заліза перевищувати 90 %, а частка домішок ряду чорних та важких металів, зокрема титану, марганцю, нікелю, міді, свинцю, цинку, сягати 40 % і більше. Важкі метали також зустрічаються у вигляді окремих уламкових та конденсаційних утворень, де їх вміст коливається у діапазоні 50–70 %. Аналіз конденсаційної складової у пробах аерозолю за період досліджень дозволив надати її загальну характеристику та провести попередню класифікацію за хімічним складом. Також окреслено можливість визначення осередків забруднення атмосферного середовища за формою, хімічним складом та розміром аерозолів, сезонними факторами та характеристиками атмосферних потоків. Дослідження засвідчили доцільність уточнення параметрів чинних нормативів системи екологічного контролю якості повітря з урахуванням низки виявлених закономірностей. Окреслюючи перспективу подальших досліджень, зазначено необхідність комплексного підходу до визначення кількісних та якісних показників антропогенної компоненти атмосферного аерозолю в повітрі Запоріжжя, що сприятиме результативності наукового пошуку.
ЩОДО АНТРОПОГЕННОЇ СКЛАДОВОЇ РЕЧОВИНИ АТМОСФЕРНОГО АЕРОЗОЛЮ м. ЗАПОРІЖЖЯ
Keywords: atmospheric aerosol; monitoring; heavy metals; атмосферний аерозоль; моніторинг; важки метали