Сенсотворчий потенціал античної міфології у романі Ріка Ріордана «Персі Джексон та Викрадач Блискавок» - Косенко, Анастасія Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена інтересом сучасного літературознавства до процесів трансформації античної міфології в новітній художній літературі, а також необхідністю вивчення сенсотворчого потенціалу міфологічних образів у текстах, адресованих юній аудиторії. Наукова новизна роботи полягає в комплексному аналізі роману Ріка Ріордана «Персі Джексон та Викрадач Блискавок» у контексті осмислення сенсотворчого потенціалу античної міфології. Об’єктом дослідження є роман Ріка Ріордана «Персі Джексон та Викрадач Блискавок». Предметом дослідження виступають особливості художнього втілення античної міфології в романі, а також способи реалізації моделі героїчного шляху в його сюжетній структурі. Метою роботи є окреслення сенсотворчого потенціалу античної міфології в романі Ріка Ріордана «Персі Джексон та Викрадач Блискавок». Методи дослідження. У роботі застосовано міфокритичний, компаративний та культурно-історичний методи. Проведене дослідження дозволило окреслити особливості розуміння теми героїзму в античній літературній традиції, простежити образ Персі Джексона як сучасну інтерпретацію античного героя, проаналізувати реалізацію моделі «шляху героя» в сюжетній структурі роману та розкрити роль античних богів, міфічних істот і топосів у художній концепції твору. Крім того, було аргументовано доцільність впровадження роману в шкільному курсі зарубіжної літератури для учнів 6 класу та створено план-конспект уроку з урахуванням вікових особливостей школярів.

The relevance of the study is determined by the interest of contemporary literary studies in the processes of transformation of ancient mythology in modern fiction, as well as by the need to examine the meaning-making potential of mythological images in texts addressed to a young audience. The scientific novelty of the work lies in a comprehensive analysis of Rick Riordan’s novel Percy Jackson and the Lightning Thief in the context of understanding the meaning-making potential of ancient mythology. The object of the study is Rick Riordan’s novel Percy Jackson and the Lightning Thief. The subject of the study is the features of the artistic embodiment of ancient mythology in the novel, as well as the ways of realising the hero’s journey model in its plot structure. The purpose of this work is to outline the meaning-making potential of ancient mythology in Rick Riordan’s novel. Research methods. The work employs mythocritical, comparative, and cultural-historical methods. The study made it possible to outline the features of the understanding of heroism in the ancient literary tradition, to trace the image of Percy Jackson as a modern interpretation of the ancient hero, to analyse the realisation of the «hero’s journey» model in the plot structure of the novel, and to reveal the role of ancient gods, mythical creatures, and topoi in the artistic conception of the work. In addition, the expediency of introducing the novel into the school course of foreign literature for 6th-grade students was substantiated, and a lesson plan was developed taking into account the age characteristics of pupils.
Meaning-Making Potential of Classical Mythology in Rick Riordan’s Percy Jackson and the Lightning Thief
Keywords: герой; героїзм; антична міфологія; мономіф; шлях героя; Рік Ріордан; Персі Джексон; промоція читання