SCIENTIFIC AND LEGAL CONCLUSION ON DISCLOSING CONFIDENTIAL INVESTIGATIVE (SEARCH) MATERIALS TO THE DEFENSE - Погорецький, М. А.; Старенький , О. С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ТОВ «Правова Єдність», 2019)
This legal opinion examines the Ukrainian criminal-procedure framework for covert investigative and search actions (CISA), focusing on the sealing, subsequent declassification, and disclosure to the defense of the judicial and prosecutorial orders (rulings, warrants, petitions) authorizing CISAs. Two principal questions are addressed: May a trial or appellate court, upon defense motion, order disclosure of sealed CISA authorizations that were unavailable at the time of the indictment? Can evidence derived from CISAs be deemed admissible if only the CISA protocols are disclosed, while the underlying authorizing orders remained sealed until trial? Conclusion: All authorizing orders for CISAs must be declassified and included in the case file alongside the CISA protocols—ideally during the pre-trial phase or immediately thereafter—to permit the defense and the court to assess their legality and justification. Only with both the protocols and their authorizing documents on record can CISA results qualify as admissible, relevant, and reliable evidence. Failure to include those authorizations deprives the defense of its right to a fair adversarial process and upsets the evidentiary balance.

У науково-правовому висновку проаналізовано процедуру секретного (негласного) провадження слідчих та розшукових дій (НСРД) в українському кримінальному процесі, зокрема питання розсекречення й відкриття стороні захисту процесуальних рішень (ухвал, постанов, клопотань), на підставі яких НСРД були санкціоновані. Розглянуто два ключові запитання: Чи може суд у першій чи апеляційній інстанції, за клопотанням захисту, відкрити такі рішення, якщо вони не були долучені до обвинувального акта через їх засекречення? Чи визнаються допустимими докази та результати НСРД, коли відкрито лише протоколи НСРД, а сама підстава (ухвали/постанови) залишалася засекреченою до суду? Висновок: негласні процесуальні рішення, які санкціонують НСРД, обов’язково мають бути розсекречені та долучені до матеріалів кримінального провадження разом із протоколами НСРД ще на етапі досудового розслідування або негайно після його завершення. Лише за наявності й тих, і інших документів результати НСРД можуть бути використані як допустимі, належні та достовірні докази. Відсутність процесуальних рішень у матеріалах провадження позбавляє захист можливості перевірити законність і обґрунтованість НСРД, порушуючи право на захист та баланс сторін у змагальному процесі.
НАУКОВО-ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК ЩОДО ВІДКРИТТЯ СТОРОНІ ЗАХИСТУ МАТЕРІАЛІВ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ