THE CONCEPT OF TRANSNATIONAL CRIME AS AN INTERNATIONAL CRIMINAL LAW CATEGORY IN A THEORETIC DIMENSION - Popko, V. V. (Навчально-науковий інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, 2019)
The article analyzes the concept of a transnational crime as a category of international criminal law, its concept and characteristic properties. The origins of the concept of “transnational crime” are considered, taking into account the diversity of sources of international law, conceptual approaches, the relation between concepts “transnational” and “transboundary”, as well as the features of the concept of transnationality are identified. Different approaches to this problem at the present stage of development of international criminal law are generalized. The author emphasizes the importance of the UN Convention against Transnational Organized Crime of November 15, 2000, which describes the transnationality, the criminalization of criminal acts (money laundering, corruption, etc.); measures to be taken to combat these crimes are determined; issues of jurisdiction, confiscation, arrest, extradition, protection of witnesses, international cooperation of states in the field of mutual legal assistance in the investigation, prosecution and trial of transnational crimes are regulated. It is emphasized that the concept of a transnational crime is based on such important precepts: transnationality; recognition of the crime of a transnational criminal act in the sources of international law and national legislation; national character of a criminal law ban; criminal liability for transnational crime should be based on the principle of legality; a great public danger of a crime, because such an act is detrimental not only to the direct object of the crime, but also to interstate relations.Key words: international crime, transnational crime, transnationality, convention, crime, national law. References1. Ago R. Le delit international (Volume 068). - Boston, 1939. – 554 p. // Collected Courses of the Hague Academy of International Law. [Электронный ресурс]. - Режим доступу: <http://dx.doi.org/10.1163/1875-8096_pplrdc_ej.9789028610521.415_554>2. Bassiouni M.Ch. International Extradition and World Public Order. – New York: Oceana publication inc. - Dobbis Ferry, 1974. – 630 р.3. Bassiouni M.Сh. An Appraisal of the Growth and Developing Trends of International Criminal Law // Revue Internationale de Droit Penal. – 1974, № 45. – Р. 405-433.4. Boister N. An Introduction to Transnational Criminal Law. – Oxford: University Press, 2012. – 512 р.5. Bossard A. Transnational Crime and Criminal Law. – Chicago: The Office of International Criminal Justice. The University of Illinois at Chicago, 1990. – 155 р.6. Cassesse А. The Statute of the International Criminal Court: Some Preliminary Reflections // European Journal of International Lfw. - Vol.10, 1999. - P. 128-149;7. Global Report on Crime and Justice. Graeme Newman Editor Published for the United Nations Office for Drug Control and Crime Prevention Centre for International Crime Prevention. NY.; Oxford, 1999.8. Martin J.M., Romano A.T. Multinational Crime. Terrorism. Espionage, Drug & Arms Trafficking // Studies in Crime, Law and Justice. – London, 1992, Vol. 9. – 162 р. 9. UN Doc A/ CONF.169/15/Add.1 (1995). – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.un.org./ru/ documents 10. UN Doc А/CONF.46/152. – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.un.org./ru/ documents/46/152.11. Анцилотти Д. Курс международного права: в 2 т. / Перевод с итал. А.Л. Сакетти и Э.М. Фабрикова, под ред. и с предисл. Д.Б. Левина. - Т. 1. Введение. - Общая теория. - М.: Изд-во иностранной литературы, 1961. – 447 с.12. Василенко В.А. Ответственность государства за международные правонарушения: монография. - Киев: Вища школа, 1976. - 267 с.13. Верле Герхард. Принципы международного уголовного права: учебник / Герхард Верле; пер. с англ. С.В. Саяпина. – Од.: Фенікс. - М.: ТрансЛит, 2011. - 910 с. 14. Дмитриев А.І. Захист жертв війни // Юридична енциклопедія: В 6-ти т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. – Т. 2: Д-Й. - К.: Вид-во «Українська енциклопедія імені М.П. Бажана», 1998. - 744 с.15. Зелинская Н.А. Международная преступность как предмет криминологических исследований // Міжнародна кримінологія: стан і перспективи: зб. матеріалів круглого столу / Б-ка журналу «Юридичний вісник» / за ред. М.П. Орзіха, В.Ф. Антипенко. - Одеса: Фенікс, 2010. – С. 96-116.16. Зелинская Н.А. Международные преступления и международная преступность: Монография / Н.А. Зелинская; Одесская национальная юридическая академия. - О.: Юридична література, 2006. - 568 с. 17. Зелінська Н.А. Природно-правова інтерпретація поняття «міжнародний злочин» // Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. праць. – 2009. - Вип. 50. – С. 250-257. 18. Конвенция о предупреждении преступления геноцида и наказании за него от 9 декабря 1948 года // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_155Actual problems of international relations. Release 139. 20197819. Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності, ухвалена Резолюцією 55/25 Генеральної Асамблеї від 15 листопада 2000 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_789 20. Конвенція про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище від 18 травня 1977 р. // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_25821. Курис П.М. Международные правонарушения и ответственность государства / Пранас Курис, Вильнюсский государственный университет им. В. Капсукаса. – Вильнюс: Минтис, 1973. - 279 с.22. Левин Д.Б. Ответственность государств в современном международном праве / АН СССР. Ин-т государтсва и права. - М., Изд-во: Международные отношения, 1966. – 152 с.23. Лукашук И.И. Международное право. Особенная часть: Учебник // И.И. Лукашук; РАН, Институт государства и права, Акад. прав. ун-т. - изд. 3-е, перераб. и доп. - М.: Волтерс Клувер, 2007. - 544 с.24. Лукашук И.И., Наумов А.В. Международное уголовное право: Учебник. / И.И. Лукашук, А.В. Наумов. - М.: Спарк, 1999. - 287 с.25. Международное уголовное право: учеб. пособие / И.П. Блищенко и др; ред. В.Н. Кудрявцев. - 2. изд., перераб. и доп. - М.: Наука, 1999. - 264 с.26. Панов В.П. Международное уголовное право: учеб. пособие / В.П. Панов. - М.: Инфра-М, 1997. - 320 с.27. Петрашко С.Я. Боротьба з корупцією: міжнародний вимір та національна практика: монографія / Сергій Петрашко; Ін-т законодавства Верховної Ради України. - Київ: Ін-т законодавства Верховної Ради України, 2014. - 232 с. 28. Проект Кодексу злочинів проти миру і безпеки людства від 1 січня 1995 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: // http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_71029. Римський Статут Міжнародного кримінального суду від 17 липня 1998 р. із змінами. Чинна редакція від 16 січня 2002 р. Документ 995_588 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/995_58830. Статут Міжнародного військового трибуналу для суду та покарання головних військових злочинців європейських країн осі (Статут Нюрнберзького трибуналу) від 8 серпня 1945 р. // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_20131. Статут Міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, відповідальних за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, здійснені на території колишньої Югославії з 1991 р., ухвалений Резолюцією № 827 Ради Безпеки ООН від 25 травня 1993 р. // Електронний ресурс. - Режим доступу: http://www.un.org/ru/law/icty/charter.shtml32. Статут Міжнародного трибуналу по Руанді для судового переслідування осіб, відповідальних за геноцид та інші серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, ухвалений Резолюцією 955 (1994) на засідання Ради Безпеки ООН 8 листопада 1994 р. // Електронний ресурс. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_d6533. Трайнин А.Н. Защита мира и уголовный закон / Под ред. и с предисл. А.Я. Вышинского; Всесоюз. ин-т юрид. наук. - М.: Юрид. издат.НКЮ СССР,1937. - 216 с.34. Трикоз Е.Н., Швец А.А. «Универсальные преступления» и их кодификация в международном уголовном праве // Общество и право, 2016, № 3/57. – С. 23-27.35. Цепелев В.Ф. Уголовно-правовые, криминологические и организационные аспекты международного сотрудничества в борьбе с преступностью: Автореферат дис. ... докт. юрид. наук по специальности 12.00.08; Академия управления МВД России. - М., 2001. – 48 с.Актуальні проблеми міжнародних відносин. Випуск 139. 2019. .7936. Щеблыкина И. В. Организованная преступность транснационального, трансграничного характера и криминологическая ситуация в пограничном пространстве России // Совершенствование борьбы с организованной преступностью, коррупцией и экстремизмом / Под ред. А.И. Долговой. - М.: Российская криминологическая ассоциация, 2008. - С. 98-109.

В статье анализируется понятие транснационального преступления как категории международного уголовного права, его концепція, а также характерные свойства. Рассмотрены истоки формирования понятия «транснациональное преступление» з учетом многообразия источников международного права, концептуальных подходов, соотношения понятий «транснациональный» и «трансграничный», а также выявлены особенности понятия транснациональности. Обобщены разные подходы к данной проблеме на современном этапе развития международного уголовного права. Автор подчеркивает значение Конвенции ООН против транснациональной организованной преступности от 15 ноября 2000 г., в которой дается характеристика транснациональности, криминализации преступных действий (отмывание доходов от преступлений, коррупция и др.); определяются меры по борьбе с этими преступлениями; регулируются вопросы юрисдикции, конфискации, ареста, экстрадиции, защиты свидетелей, международного сотрудничества государств в сфере взаимной правовой помощи в расследовании, уголовном преследовании и судебном рассмотрении транснациональных преступлений и др. Подчеркивается, что концепция транснационального преступления базируется на таких важных посылках: транснациональность, признание преступности транснационального уголовного действия в источниках международного права и национального законодательства; национальный характер уголовно-правового запрета; большая общественная опасность преступления, так как этим действием приносится вред не только непосредственному объекту преступления, но и международным отношениям.Ключевые слова: международное преступление, транснациональное преступление, транснациональность, конвенция, преступность, национальное законодательство.

У статті аналізується поняття транснаціонального злочину як категорії міжнародного кримінального права, його концепція, а також характерні властивості. Розглянуто витоки формування поняття «транснаціональний злочин» з урахуванням різноманіття джерел міжнародного права, концептуальних підходів,Актуальні проблеми міжнародних відносин. Випуск 139. 2019. .69співвідношення понять «транснаціональний» і «транскордонний», а також виявлено особливості поняття транснаціональності. Узагальнено різні підходи до цієї проблеми на сучасному етапі розвитку міжнародного кримінального права. Автор підкреслює значення Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності від 15 листопада 2000 р., якій дається характеристика транснаціональності, криміналізації злочинних дій (відмивання доходів здобутих злочинним шляхом, корупція та ін.); визначаються заходи по боротьбі з цими злочинами; регулюються питання юрисдикції, конфіскації, арешту, екстрадиції, захисту свідків, міжнародного співробітництва держав у сфері надання взаємної правової допомоги в розслідуванні, кримінальному переслідуванні та судовому розгляді транснаціональних злочинів і ін. Підкреслюється, що концепція транснаціонального злочину базується на таких важливих поняттях: транснаціональність, визнання злочинності транснаціонального кримінального діїяння в джерелах міжнародного права і національного законодавства; національний характер кримінально-правової заборони; висока суспільна небезпека злочину, так як цим діянням завдається шкода не тільки безпосередньому об'єкту злочину, а й міжнародним відносинам.Ключові слова: міжнародний злочин, транснаціональний злочин, транснаціональність, конвенція, злочинність, національне законодавство.
КОНЦЕПЦИЯ ТРАНСНАЦИОНАЛЬНОГО ПРЕСТУПЛЕНИЯ КАК КАТЕГОРИИ МЕЖДУНАРОДНОГО УГОЛОВНОГО ПРАВА В ТЕОРЕТИЧЕСКОМ ИЗМЕРЕНИИ
КОНЦЕПЦІЯ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО ЗЛОЧИНУ ЯК КАТЕГОРІЇ МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА В ТЕОРЕТИЧНОМУ ВИМІРІ