Written Gambling Discourse in Spanish - Бобчинець, Любов Іванівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
The aim of our studies is to suggest the definition of gambling discourse, to define its types and to describe lexico-grammar, sintactic and graphic peculiarities of the texts included in gambling discourse. The studied discourse belongs to institutional and ritual discourse because gambling games possess rules which the gamblers should follow obligatorily. Gambling discourse is represented by oral and written form. We determine various types of texts belonging to the gambling discourse: advertising texts in the sphere of gambling; specialized texts of gambling discourse; texts of gamblers’ communication during the game and outside the game. Among lexical resources of gambling discourse we single out gambling terms, words of positive evaluation, metaphors, metonymy, hyperbole, comparison. Grammar and syntactic resorces include nominative and imperative sentences, rhetoric questions which communicate a dialogue character to written gambling discourse and motivate potential gamblers to play. Graphic means are characterized by the use of symbols, numbers, verbal and non verbal resources, such as change of colors and sizes, capitalization, animation, outlined text, links to other web pages dedicated to gambling. The range of lexical, grammar, syntactical and graphic means represent a positive image of a game and incent the gamblers to play. The texts of gambling discourse perform nominative, informative and expressive functions.

Метою дослідження є запропонувати визначення дискурсу азартних ігор, виділити його різновиди й описати лексичні, граматичні, синтаксичні та графічні особливості текстів ігрового дискурсу. Дисурс азартних ігор належить до професійного інституціонального й ритуального дискурсу, оскільки гравці мають правила, яких вони повині обов’язково дотримуватися. Дискурс азартних ігор має усну та письмову форму. Розрізнюємо декілька типів текстів, що належать до дискурсу азартних ігор: рекламні тексти сфери азартних ігор, спеціальні тексти дискурсу азартних ігор, тексти спілкування гравців під час гри онлайн та тексти комунікації гравців поза грою. Серед лексичних ресурсів письмового дискурсу азартних ігор виділяємо ігрові терміни, слова з позитивною оцінкою, метафори, метонімії, гіперболу, порівняння. Граматичні й синтаксичні особливості знаходять прояв у номінативних реченнях, реченнях у наказовому способі, риторичних питаннях, які надають діалогічного характеру письмовому ігровому дискурсу і мотивують потенційних гравців до гри. Графічні засоби характеризуються вживанням символів, чисел, вербальних і невербальних ресурсів, таких як зміна кольору, розміру, капіталізація, анімація, підкреслений текст, покликання на інші веб-сторінки, присвячені іграм. Сукупність лексичних, граматичних, синтаксичних та графічних засобів відображає позитивний образ азартної гри та заохочує гравців до гри. Тексти дискурсу азартних ігор виконують номінативну, інформативну, експлікативну та експресивну функції.

El objetivo del estudio es proponer una definición del discurso de juegos de azar, definir sus modalidades y describir las características léxicas, gramaticales, sintácticas y gráficas de los textos que comprenden el discurso lúdico. El discurso de juegos de azar pertenece al discurso profesional institucional y ritual, ya que los juegos tienen las reglas que los jugadores deben cumplir obigatoriamente. El discurso de juegos de azar tiene modalidades oral y escrita. Destacamos varios tipos de textos que pertenecen al discurso de juegos de azar: textos publicitarios en el campo de juegos de azar; textos especializados del discurso de juegos de azar; textos de la comunicación de los jugadores durante el juego online y comunicación fuera del juego. Entre los recursos léxicos del discurso escrito destacamos términos de juegos, palabras con evaluación positiva, metáforas, metonimias, hipérbole, comparación. Los recursos gramaticales y sintácticos comprenden oraciones nominativas, imperativas, preguntas retóricas que comunican el carácter dialogado al discurso escrito lúdico y motiva a los jugadores potenciales al juego. Los medios gráficos se caracterizan por el uso de símbolos, números, recursos verbales y no verbales, tales como cambio de colores, tamaño, capitalización, animación, texto subrayado, enlaces a otras páginas web dedicadas a los juegos. El conjunto de medios léxicos, gramaticales, sintácticos y gráficos representa la imagen positiva del juego de azar e incentiva a los jugadores al juego. Los textos del discurso de juegos de azar cumplen las funciones siguientes: nominativa, informativa, explicativa y expresiva.
Discurso escrito de juegos de azar en la lengua española
Письмовий дискурс азартних ігор в іспанській мові
Keywords: дискурс азартних ігор; ігровий дискурс; професійний дискурс; рекламні тексти; gambling discourse; professional discourse; ludic discourse; advertising texts; discurso de juegos de azar; discurso lúdico; discurso profesional; textos publicitarios