Кафедра аналітичної хімії - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Кафедра аналітичної хімії нині – це більше 30 хіміків-аналітиків – викладачів, науковців, інженерів, які є висококваліфікованими спеціалістами у царинах аналітичної хімії, а саме: у галузах аналізу об’єктів довкілля, фармацевтичної хімії і фармацевтичного аналізу, аналізу харчових продуктів, біоаналітичної і супрамолекулярної хімії; новітніх методів пробопідготовки та аналізу, зокрема: хроматографії, атомної і молекулярної спектроскопії, електрохімії, а також хемометрії. Здобувачі вищої освіти бакалавратури на третьому році навчання обирають кафедру і блок дисциплін. Кафедра аналітичної хімії пропонує два блоки дисциплін за вибором студентів: – «аналітична хімія» (спрямований на вивчення класичних і сучасних методів аналітичної і біоаналітичної хімії, зосереджений на підготовці майбутніх науковців, здатних розвивати і вдосконалювати методи аналізу)– «методи і об’єкти хімічної експертизи». (спрямований на застосування класичних і сучасних методів аналітичної хімії для вирішення прикладних задач, має на меті підготовку спеціалістів -практиків, працівників контрольно-аналітичних лабораторій). Для здобувачів вищої освіти за ОС «магістр» кафедра пропонує блоки дисциплін за вибором, що відповідають спеціалізаціям: «аналітична хімія» і «хімічний аналіз і менеджмент аналітичної лабораторії». За час навчання на обраній спеціалізації студенти не лише набувають теоретичних знань, але здобувають вміння та навички на практичних і лабораторних заняттях, необхідні для успішної роботи хіміків у сучасних аналітичних лабораторіях, а також для вирішення різноманітних теоретичних та прикладних задач. Протягом навчання студенти бакалавратури і магістратури виконують наукові дослідження під керівництвом викладачів і науковців кафедри. Наукова робота кафедри охоплює різноманітні напрямки, що включають сучасні методи пробопідготовки і визначення, а також гібридні методи аналізу. Методи, що розробляються, успішно апробовуються при аналізі реальних об’єктів, зокрема: біомедичних, біологічних, харчових, фармацевтичних, об’єктів довкілля та ін. На кафедрі функціонує науково-дослідна лабораторія “Хімічний аналіз об’єктів навколишнього середовища та контроль виробництва”, зав. лаб. к.х.н., с.н.с. О.М. Трохименко. Кафедра аналітичної хімії має широкі зв’язки з науково-дослідними установами і лабораторіями України та залучає фахівців цих установ до навчального процесу. Навчальні програми дисциплін, зокрема ОС «магістр» постійно оновлюються згідно вимог сьогодення та побажань работодавців. Кафедра бере активну участь у міжнародних наукових дослідженнях і програмах, зокрема, з Університетами м. Страсбург, м. Ліль, Лотарінгії, м. Нансі (Франція), університетом Единбургу (Великобританія), Дрезденським технічним університетом (Німеччина), університетами м. Кошице і м. Пряшів (Словаччина), тощо. Магістри кафедри мають можливість протягом одного навчального року паралельно навчатися в одному з університетів Європи за програмою академічної мобільності, або пройти наукове стажування протягом 1-3 місяців в науково-дослідних лабораторіях університетів країн Європи. За результатами навчання/науково-дослідної роботи вони отримують відповідні дипломи або сертифікати. Випускники кафедри успішно працюють і розбудовують свою кар’єру в Україні та за її межами.