AIRBORNE PARTICULATE MATTER POLLUTION GENERATED BY PHOSPHATE EXPORT AT THE PORT OF ANNABA - Boutemedjet, А.; Sekiou, О.; Мекті, З.; Бутемеджет, A.; Секіу, О.; Бердуді, С.; Шайб, А.; Куйдер, Ф.; Рахмані, А.; Бенселгуб, А. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
For several decades, airborne particulate matter (PM) pollution has become one of the major concerns of policymakers across the globe, due to its adverse effects on climate, human health, environment and various socio-economic sectors. The process of phosphate export in bulk is one of the main source generating air pollutants, such as PM emissions of different shapes, concentrations and particle sizes, which can cause respiratory diseases. The objective of this work is to determine the dust level generated by the processes of unloading, storage and loading of phosphate in bulk to ships, by the company of the port installation at the port of Annaba (East of Algeria). The PM measurement campaign was carried out according to the NF X 43-014. It was performed on 08 sampling points located at the port of Annaba and in a periphery with a radius of up to 2.3 km. The recorded results show very high levels of dust in 05 samples series largely exceeding the acceptable threshold (1000 mg/m²/day). The level of heavy metals in dust was evaluated by the analysis of Atomic Absorption Spectrometry. EDAX analysis showed that the phosphate PM have an angular morphology elongated particles and hook-shaped.

Протягом кількох останніх десятиліть забруднення твердими частинками повітря (ТЧ) стає однією з основних проблем політиків у всьому світі через його несприятливий вплив на клімат, здоров'я людей, навколишнє середовище та різні соціально-економічні сектори. Процес експорту фосфатів у великих обсягах є одним з основних джерел, що генерують забруднювачі повітря, такі як викиди твердих частинок різної форми, концентрації та розміру, які можуть спричинити захворювання органів дихання. Метою даної роботи є визначення рівня запиленості, що утворюється в процесі розвантаження, зберігання та завантаження фосфату навалом на судна портовою установкою в порту Аннаба (схід Алжиру). Вимірювання ТЧ відбувалось відповідно до NF X 43-014, воно проводилось на 08 точках відбору проб, розташованих у порту Аннаба та на периферії з радіусом до 2,3 км. Отримані результати показали дуже високий рівень пилу під час вивчення серії зразків 05, що значно перевищує допустимий поріг (1000 мг/м²/добу). Рівень важких металів у пилу було оцінено за допомогою атомно-абсорбційного спектрометричного аналізу. Аналіз EDAX показав, що фосфатні ТЧ мають кутову морфологію з видовженими частинками та гачкоподібною формою.
ЗАБРУДНЕННЯ АЕРОЗОЛЬНИМИ ЧАСТИНКАМИ, ЩО ПОВ'ЯЗАНЕ З ЕКСПОРТОМ ФОСФАТУ У ПОРТУ АННАБА
Keywords: ризик для здоров'я; важкі метали; довкілля; вплив; північний схід Алжиру; Health risk; Heavy metals; Environment; Impacts; Northeast of Algeria