Geographical Analysis of External Labor Migrations from Ukraine - Любіцева, Ольга Олександрівна; Луків, Марія Михайлівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The purpose of the article lies in socio-geographical analysis of external labor migrations from Ukraine to European countries. Methodology is based on searching, processing and presentation of statistical information which describes the migration process. The main methods are descriptive, analytical, mathematical-statistic. Results. The current state of external labor migrations from Ukraine, their dynamics, scale, regional structure, main causes and transformations to develop an effective migration politics has been clarified. Scientific novelty lies in identifying stimulating factors of external labor migration of ukrainian people, the scale, structure and directions of external labor migration of the ukrainian population in the modern period. The practical value lies in the fact that the causes, scale, structure and geography of external labor migration are disclosed, that is the basis for conducting socio-economic procedures to prevent external migration processes at the regional level.

Мета статті полягає в суспільно-географічному аналізі зовнішініх трудових міграцій населення з України до європейських країн. Методика базується на пошуку, обробці та представленні статистичної інформації, що характеризує міграційний процес. Основними методами є описовий, аналітичний, математико-статистичний. Результати. Розкритий сучасний стан зовнішніх трудових міграцій з України, їх динаміка, масштаби, регіональна структура, основні причини та трансформації задля напрацювання дієвої міграційної політики. Наукова новизна полягає у виявленні факторів, що стимулюють зовнішню трудову міграцію українців, масштабів, структури та напрямків зовнішніх трудових міграцій населення з України в сучасний період. Практична значимість полягає в тому, що розкриті причини зовнішніх трудових міграцій, їх масштаб, структура та географія, що є підставою для проведення соціально-економічних заходів із запобігання зовнішнім міграційним процесам на регіональному рівні.

Цель статьи состоит в общественно-географическом анализе внешних трудовых миграций населения из Украины в европейские страны. Методика базируется на поиске, обработке и представлении статистической информации, характеризующей миграцийнный процесс. Основными методами стали, описательный, аналитический, математико-статистический. Результаты. Раскрыто современное состояние внешних трудовых миграций из Украины, их динамика, масштабы, региональная структура, основные причины и трансформации для разработки действенных механизмов миграционной политики. Научная новизна состоит в выявлении факторов, стимулирующих внешнюю трудовую миграцию украинцев, масштабов, структуры и направлений внешних трудовых миграций населения из Украины в современный период. Практическая значимость состоит в том, что раскрыты причины внешних трудовых миграций, их масштаб, структура и география, что является основанием для проведения социально-экономических мероприятий по предотвращению внешних миграционных процессов на региональном уровне.
Географічний аналіз зовнішніх трудових міграцій з України
Географический анализ внешних трудовых миграций из Украины
Keywords: зовнішня трудова міграція; внешняя трудовая миграция; external labor migration