Теоретико-методологічні засади фольклористичної діяльності Південно-Західного відділу Російського географічного товариства - Оверчук Оксана Леонідівна (My University, 2013)
У дисертації здійснено комплексний аналіз фольклористичної діяльності Південно-Західного відділу РГТ з урахуванням сучасних методик проведення історіографічного дослідження. Огляд наукової та науково-публіцистичної літератури засвідчив різний ступінь вивченості вітчизняною фольклористикою персоналій наукової інституції другої половини ХІХ ст. Простежено передумови заснування академічної установи; вивчено соціально-політичні, історичні чинники формування наукових і просвітницьких пріоритетів пасіонаріїв вітчизняної гуманітаристики. Висвітлено основні етапи діяльності Відділу та його роль в становленні української фольклористики як науки. Зосереджено увагу на головних принципах роботи ПЗВ РГТ: фіксації фольклорних текстів шляхом польових досліджень, збереженні його у фольклорних збірниках, теоретичному вивченні фактологічного матеріалу та оприлюдненні його результатів на наукових форумах. Проведено комплексний аналіз методологічного інструментарію, застосованого ПЗВ РГТ, зокрема аналітичного і системного методів, що відкрило нові можливості інтердисциплінарних студій для наступних поколінь фольклористів. Ключові слова: фольклор, фольклористика, Південно-Західний відділ Російського географічного товариства, аналітичний метод, метод системного аналізу, комплексний аналіз.
Theoretical and methodological basis of folklore in the South-West Division of the Russian Geographical Society