"Author's Song" of the Period of the "Revolution Of Dignity" and the War in the East of Ukraine - Сліпченко, Юлія (Київський національний цніверситет імені Тараса Шевченка, 2023)
The "author's songs" reflect the mood and emotions of Ukrainians during the "Revolution of Dignity" and the war in the East of Ukraine. These songs are important as a cultural phenomenon in the history of Ukraine, which demonstrates the feelings and thoughts of citizens through artistic expression. Moreover, they can serve as a source for understanding and analyzing the socio-political context of this period. On the other side, researchers can reveal the influence of these songs on society and the political process. The study of the author's songs can provide valuable conclusions about the role of art in developing civil society and various forms of struggle for freedom and justice that are especially important in the current context of national resistance. The purpose of the study is to analyze the Ukrainian "author's songs" of the period the "Revolution of Dignity" and the War in the East of Ukraine via their impact on the socio-political context. Systemic, semiotic, comparative, and comparative-typological methods were used in the research. Results. In the analyzed period of contemporary Ukrainian history, the "author's song" has provided support for the physical and moral mobilization of the Ukrainian people. Considering this, authors and performers of "author's songs" still maintain an important role in the cultural and political space. "Author's songs" reflect national traditions and cultural-historical memory, and provide the platform for the promotion of alternative public narratives to the authorities. Conclusions. "Author's songs" as a way to reflect reactions to the current socio-political context not only changed the perception of this genre for mass culture consumers but at the same time caused a significant impact on the national consciousness, provided a new attitude to the concept of nationalism and national self-identification. It was facilitated by the creativity of the bards, who created new ways of interacting with a disappointed society. This interaction got political significance due to the resonance of national sentiments and individual attitudes to the events of the authors-performers.

Актуальність. Події Революції гідності та російсько-української війни на сході актуалізували творчість у сфері авторської пісні, яка відображає настрої та емоції українців. Ці пісні є джерелом для аналізу й розуміння соціальнополітичних настроїв українського суспільства в цей період. Також вони важливі як культурне явище в історії України, яке демонструє почуття та думки громадян через мистецьке вираження. Це дослідження присвячене розкриттю впливу самодіяльної пісенної творчості на суспільство та політичний процес. У контексті загострення російськоукраїнської війни в Україні не втрачає свого значення проблема збереження національної ідентичності. Розвідка творчості в галузі авторської пісні дозволить зробити висновки про роль мистецтва в розвитку громадянського суспільства й різноманітних форм боротьби за свободу та справедливість. Мета дослідження: проаналізувати творчість українських бардів періоду Революції гідності та війни на сході України, що передбачає вивчення та інтерпретацію текстів авторських пісень та їх музичного втілення стосовно їх активного впливу на перебіг зазначених подій. Методи, використані в розробці дослідження: системний, семіотичний, герменевтичний, компаративний, порівняльно-типологічний. Результати. Авторська пісня періоду Євромайдану та війни на сході України виявилася важливим чинником моральної мобілізації та єднання українського суспільства, підтримкою його фізичної та духовної стійкості. Зважаючи на це, автори й виконавці бардівської пісні цього напряму зберігають авторитет у культурному й політичному просторі України, формуючи національну традицію та культурно-історичну пам'ять. У національнополітичному контексті діяльність бардів – платформа для просування національних і патріотичних наративів, які є підтримкою народних інтересів. Висновки. Переорієнтація у творчості бардів на актуальні соціально-політичні події в Україні не лише видозмінила сприйняття жанру для споживачів масової культури, але водночас і спричинила суттєвий вплив на трансформацію національної свідомості, яка породжує нове ставлення до ідеї націоналізму й національної самоідентифікації. Саме цьому сприяла творчість бардів, які створили нові способи взаємодії із розбурханим суспільством. Набуття політичної значущості авторської пісні в цьому випадку пов'язано з тим, що авторська позиція резонувала із загальнонаціональними настроями.
Авторська пісня періоду Революції гідності та війни на сході України
Keywords: українська авторська пісня; бардівська пісня; Революція гідності; російсько-українська війна; національна ідентичність; громадянська позиція; "author's song"; bardic song; Revolution of Dignity; war; socio-political context