Просторово-часова мінливість характеристик річкового стоку суббасейну Прип'яті - Хруленко, Іван (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Робота присвячена дослідженню просторово-часової мінливості характеристик річкового стоку суббасейну річки Прип’ять на основі даних спостережень за середньорічними витратами води за період 1963–2020 рр. на таких гідропостах: р. Прип’ять – с. Річиця, р. Стохід – с. Любешів, р. Стир – с. Млинок, р. Горинь – с. Деражне, р. Случ – м. Сарни та р. Уборть – с. Перга. У роботі охарактеризовано фізико-географічні умови суббасейну р. Прип'ять та особливості формування стоку води. Викладено методичні засади дослідження. За критеріями Стьюдента та Фішера (при 5 % рівні значущості) проведено перевірку вибірок на статистичну однорідність, яка підтвердила їх однорідність на 83 %. Встановлено внутрішньорічний розподіл стоку - весняний стік становить 43 % річного об’єму, літній - 18 %, осінній - 16 %, зимовий - 24 %. На основі розрахованих статистичних параметрів та ординат аналітичних кривих розподілу встановлено, що найбільшою мінливістю стоку характеризується р. Прип’ять біля с. Річиця, тоді як більш стабільний водний режим властивий річкам Стир та Горинь. Річки Случ і Уборть займають проміжне положення за показниками багатоводності, проте є більш вразливими до проявів критичного маловоддя. Отримані результати свідчать про наявність певних просторових і часових відмінностей у формуванні річкового стоку суббасейну Прип’яті.
Keywords: суббасейн Прип’яті; річковий стік; просторово-часова мінливість; середньорічні витрати води; статистична однорідність; статистичні параметри; аналітичні криві розподілу