Financial Globalization – Global Imbalances – Global Financial Crisis - Orastean, R. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
In the context of globalization, global financial crisis reflected the evolution of the relation global finance – global economy. The paper focuses on two issues. First, we review a part of the literature regarding the costs and benefits of financial globalization and the links between financial globalization, global imbalances and crises. Second, we discuss whether the financial globalization associated with global imbalances contributed to the 2008 global financial crisis. We conclude that global imbalances (GDP, current account, capital flows and international reserves) played a key role in determining the incidence and propagation of the global financial crisis both in advanced and developing economies. But they are still not resolved and so the risk to power a new global crisis remains high. Therefore economic and financial globalization has to redefine the links between international finance and global economy nowadays.

В умовах глобалізації, світова фінансова криза відображає еволюцію ставлення глобальної фінансової – світової економіки. У цьому документі основна увага приділяється двом питанням. По-перше, ми розглядаємо частину літератури про витрати і вигоди від фінансової глобалізації та зв'язок між фінансовою глобалізацією, глобальними дисбалансами і кризами. По-друге, ми обговорюємо чи пов'язана фінансова глобалізація з глобальними дисбалансами в умовах світової фінансової кризи 2008 року. Ми прийшли до висновку, що глобальні дисбаланси (ВВП, рахунку поточних операцій, потоків капіталу і міжнародних резервів) відіграють ключову роль у визначенні частоти і поширення світової фінансової кризи як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Але вони до сих пір не вирішені, і тому ризик до влади нової глобальної кризи залишається на високому рівні. Тому економічна та фінансова глобалізація повинні бути переглянутими у зв'язку з міжнародними фінансами та світовою економікою в даний час.
Фінансова глобалізація – глобальні дисбаланси – світова фінансова криза
Keywords: financial globalization; global imbalances; global financial crisis; фінансова глобалізація; глобальні дисбаланси; світова фінансова криза