Латентна геополітична суб’єктність України як реальність та наукова проблема - Грабовська, Ірина; Грабовський, Сергій (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Автори присвятили статтю проблемі латентної геополітичної суб’єктності як такої та у її зв’язку з Україною зокрема. Проблема латентної геополітичної суб’єктності народу, країни, держави малодосліджена, проте вона є цілком реальним явищем і здатна впливати на геополітичні процеси. Крім того, за певних історичних обставин, часом несподівано для зовнішніх спостерігачів латентна суб’єктність здатна, іноді з вибухоподібною швидкістю, переростати в актуальну суб’єктність. На прикладах з історії Європи описані типологічно різні ситуації, пов’язані з латентною геополітичною суб’єктністю. При цьому автори беруть за приклад ті країни, які, подібно до України, або мали достатньо тривалий час колоніальний статус, або були окуповані деспотичними чи тоталітарними державами, або були залежними від інших держав. Ідеться про Польщу, Ірландію та Чехію. У статті окреслені найважливіші історичні «вузли», пов’язані з утратою актуальної геополітичної суб’єктності цими країнами, відновленням її або переходом суб’єктності в латентну форму. Такі стислі історичні екскурси дають можливість показати різні варіанти ставлення тієї чи іншої нації до перспектив набуття актуальної геополітичної суб’єктності. Адже ніхто не отримає таку суб’єктність автоматично, навіть латентна суб’єктність вимагає чималих зусиль із її здобуття й утримання. Справа тут полягає не тільки у чисельності нації, природних ресурсах і стані економіки. Бажання та готовність зайняти роль геополітичного суб’єкта є головним. «Нормальна» цивілізована держава може не прагнути стати актуальним геополітичним суб’єктом, вона може вдовольнитися роллю латентного суб’єкта, впливаючи на інші культури та допомагаючи тим, хто потребує допомоги. Проте деякі нації змушені силою історичних обставин ставати геополітичними суб’єктами, інакше їм загрожує спричинене агресивними сусідами швидке знищення. Останній випадок, видається, напряму стосується сьогоднішньої України.

The authors devoted the article to the problem of latent geopolitical subjectivity as such and in its connection with Ukraine in particular. The problem of the latent geopolitical subjectivity of the people, country, and state is little studied, but it is a very real phenomenon and can influence geopolitical processes. Furthermore, under certain historical circumstances, sometimes unexpectedly for external observers, latent subjectivity is able, sometimes with explosive speed, to grow into actual subjectivity. Using examples from the history of Europe, the article describes typologically different situations related to latent geopolitical subjectivity. At the same time, the authors take as an example those countries that, like Ukraine, either had colonial status for a long time, were occupied by despotic or totalitarian states, or were dependent on other states. We are talking about Poland, Ireland, and the Czech Republic. The article outlines the most important historical "nodes" associated with the loss of actual geopolitical subjectivity by these countries, its restoration, or the transition of subjectivity into a latent form. Such brief historical excursuses allow us to show different options for the attitude of one or another nation towards the prospects of acquiring an actual geopolitical subjectivity. After all, no one will receive such subjectivity automatically, even latent subjectivity requires considerable effort to acquire and maintain. The issue here is not only the population of the nation, natural resources, and the state of the economy. The desire and readiness to assume the role of a geopolitical entity are the main points. A "normal" civilised state may not aspire to become an actual geopolitical entity, it may be satisfied with the role of a latent entity, influencing other cultures and helping those in need. However, due to historical circumstances, some nations are forced to become geopolitical subjects, otherwise, they are threatened with quick destruction by aggressive neighbors. The last case seems to be directly related to today’s Ukraine.
Latent geopolitical subjectivity of Ukraine as a reality and a scientific problem
Keywords: латентна суб’єктність; актуальна суб’єктність; підґрунтя суб’єктності; геополітика; Україна; історичні варіанти; latent subjectivity; actual subjectivity; basis of subjectivity; geopolitics; Ukraine; historical