V. Bilyi – the Unsurpassed Biographer or "Evil Genius" of Y. Novytski? - Діброва С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007)
The article finds out the problem of the V.V. Bilyi's role in the rescuing and saving the archive of the zaporozhski investigator Y.P. Novy tski and analyses the fundamental investigation made by Bilyi about Novy tski (finds out the main ideas and author's sources, obvious and hidden aims and invectives of the researcher).

З'ясовано роль В. Білого у врятуванні та збереженні архіву запорізького дослідника Я. Новицького і проаналізовано фундаментальне дослідження В. Білого про Я. Новицького (з'ясовано головні ідеї та джерела автора, явні і приховані настанови й інвективи дослідника).
В. Білий – неперевершений біограф чи "злий геній" Я. Новицького?