Дискримінація при оренді житла: інтерсекційний аналіз - Хассай, Єлизавета Юріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Право на житло - базова потреба людини. Від нього залежать інше сфери життя людини: освіта, робота, здоров’я. Множинна дискримінація на приватному ринку оренди житла може обмежувати доступ до житла та поглиблювати соціальні нерівності. Теоретичні засади дослідження дискримінації та нерівностей при оренді житла реалізуються інтерсекційним підходом. Здійснений порівняльний аналіз специфіки дискримінації при оренді житла за результатами досліджень в США, Німеччині та Україні. Це показало перетин раси, нації, віку та гендеру в дисркимінаційному ставленні, яке обмежує доступ до оренди житла. Даний підхід був застосований у дослідженні стереотипів та упереджень, з якими стикається студентство при оренді житла в Києві.

The right on housing is a basic human need. All the other spheres of human life depend on it: education, work, health. Multiple discrimination in the private housing rental market limits access to housing and increase social inequalities. The theoretical foundations of the study of discrimination and inequalities in rental housing are implemented within the frame of intersectional approach. A comparative analysis of the specifics of discrimination in rental housing based on research in the United States, Germany and Ukraine. It shows the similarities of the intersection of race, nation, age and gender in discriminatory attitudes and hence limits in access to the housing rent. This approach was applied to the study of stereotypes and prejudices students faced in housing rental in Kyiv.
Keywords: оренда житла; дискримінація; перехресність; інтерсекційний аналіз; housing rental; discrimination; intersection; intersectional analysis