Поетика магічного в оповіданнях Ґабріеля Ґарсія Маркеса - Кременчук, Вероніка Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню поетики магічного реалізму в оповіданнях Ґабріеля Ґарсії Маркеса. У дослідженні здійснено комплексний аналіз історичних, філософських і культурних джерел цього художнього напряму, розглянуто його естетичні засади, зокрема в контексті латиноамериканської традиції. Особливу увагу приділено теоретичній моделі Венді Б. Фаріс, що визначає такі ключові риси магічного реалізму: «елемент незбагненності» (Irreducible element), «чуттєвий світ» (Phenomenal world), «порушення впевненості» (Unsettling doubts), «злиття реальностей» (Merging realms), та «руйнування часу, простору та ідентичності» (Disruptions of Time, Space and Identity). Основна частина роботи зосереджена на аналізі оповідань «Море давніх часів», «Світло як вода», «Найвродливіший у світі потопельник», «Очі блакитного собаки» та «Неймовірна та сумна історія про невинну Ерендіру і її бездушну бабуню». У текстах простежено реалізацію магічного через особливу наративну стратегію, алегоричні підтексти, систему образів та символів, а також особливості просторово-часової організації. Практична цінність роботи полягає в розробці інтерактивного уроку для 11 класу, спрямованого на формування літературознавчих навичок, критичного мислення та естетичної чутливості. Представлено ефективну модель викладання складного художнього матеріалу в шкільному контексті через ігрові та мультимедійні методи. Результати дослідження можуть бути використані у викладанні зарубіжної літератури, створенні методичних матеріалів, а також у подальших літературознавчих розвідках магічного реалізму.

The qualification thesis is dedicated to the study of the poetics of magical realism in the short stories of Gabriel García Márquez. The research offers a comprehensive analysis of the historical, philosophical, and cultural sources of this literary trend and examines its aesthetic foundations, particularly within the context of the Latin American tradition. Special attention is given to Wendy B. Faris’s theoretical model, which defines the key features of magical realism, including: the irreducible element, the phenomenal world, unsettling doubts, merging realms, and disruptions of time, space, and identity. The main part of the work focuses on the analysis of the short stories «The Sea of Lost Time», «Light Is Like Water», «The Handsomest Drowned Man in the World», «Eyes of a Blue Dog», and «The Incredible and Sad Tale of Innocent Eréndira and Her Heartless Grandmother». The texts are examined for their realization of the magical through unique narrative strategies, allegorical subtexts, a system of imagery and symbols, as well as the features of spatial and temporal organization. The practical value of this work lies in the development of an interactive lesson for 11th-grade students aimed at fostering literary analysis skills, critical thinking, and aesthetic sensitivity. It presents an effective model for teaching complex literary material in a school setting through game-based and multimedia methods. The results of the research can be used in the teaching of world literature, the creation of methodological materials, and in further literary studies on magical realism.
Keywords: магічний реалізм; Ґабріель Ґарсія Маркес; коротка проза; наративна стратегія; Венді Б. Фаріс; просторово-часова організація; інтерактивні методи навчання; шкільна програма із зарубіжної літератури; magical realism; Gabriel García Márquez; short fiction; narrative strategy; Wendy B. Faris; spatial and temporal organization; interactive teaching methods; world literature curriculum