Shevchenko in Intermedial Parameters - Ткаченко, Анатолій Олександрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
In the era of information overload and the involvement of AI in the educational process, interest in reading is fading. Students are actively using abridged versions of literary works, a considerable assortment of which is provided by the Internet, interspersed with sneaky advertising of gambling, "easy" earnings from dubious scams, fraud, and even treason. One of the effective means of pedagogical resistance to information aggression can be homework: read a work of art, a biography of the artist, watch a film based on it, and conduct a comparative analysis of the transcoding of the original text into a film text. This helps to interest in the literary source and its existence in a related art form, as well as to combat the growing illiteracy. A grateful material for correcting this situation is the life and work of T. Shevchenko, which occupies a significant place in our intermedia space. In this "cassette" article, we limited ourselves to reflections on the documentary-artistic epic "Taras Shevchenko. Testament" and works related to it. The article consists of student reviews of individual series of this project and related films, direct impressions that reflect the spectrum of contemporary youth sentiments, and the teacher's arrangement. Apart from purely linguistic and stylistic editing, I deliberately did not interfere in the student polylogue, striving to listen to their thoughts, impressions, and conclusions and not impose my own. Such an approach will help free the figure and work of the world genius Taras Shevchenko from scholastic ritualization, humanize it, and bring it closer to young recipients at a distance of the heart. Even philology students, unfortunately, are very poorly acquainted with the greatest achievements of Ukrainian film dramaturgy, its interaction and synesthesia with primary literary texts. This state of knowledge acquisition is also caused by the unnatural conditions of the modern educational process, which takes place either in person or in absentia and is interrupted by constant air alarms, power and heat outages, migrations, etc. Our cinema, despite adverse conditions, or even contrary to them, lives and develops, as evidenced by new documentary and art films, as well as the fact that six films related to Ukraine were on the shortlists of the 2026 Oscars. Young generations of humanitarians are called to strengthen this success.

В епоху інформативної перенасиченості, залучення ШІ до освітнього процесу згасає інтерес до читання. Здобувачі освіти активно послуговуються скороченими переказами літературних творів, чималий асортимент яких надає інтернет упереміж із улізливою рекламою лудоманії, "легких" заробітків на сумнівних махінаціях, шахрайстві, навіть зраді Батьківщини.  Одним із ефективних засобів педагогічного спротиву інформаційній агресії може бути домашнє завдання: прочитати художній твір, біографію митця, переглянути фільм, знятий на цій основі, і здійснити порівняльний аналіз перекодування первинного тексту в кінотекст. Це допомагає зацікавити літературним першоджерелом та його побутуванням у спорідненому виді мистецтва, а також боротися з наростаючою безграмотністю. Вдячним матеріалом для виправлення такого становища є життя і творчість Т. Шевченка, що посідає в нашому інтермедіяльному просторі вагоме місце. У цій "касетній" статті ми обмежилися роздумами з приводу документально-мистецької кіноепопеї "Тарас Шевченко. Заповіт" і дотичних до неї творів. Стаття складається зі студентських рецензій на окремі серії цього проєкту і дотичних до нього фільмів, із безпосередніх вражень, що відбивають спектр сучасних настроїв молоді, та з викладачевого упорядкування.  Окрім суто мовностилістичного редагування, я свідомо не втручався в студентський полілог, прагнучи вислухати їхні думки, враження, висновки і не нав’язувати власних. Такий підхід сприятиме звільненню постаті й творчості світового генія Тараса Шевченка від схоластичної ритуалізації, олюдненню її й наближенню до молодих реципієнтів на відстань серця. Навіть студенти-філологи, на жаль, дуже слабко обізнані з найбільшими здобутками української кінодраматургії, її взаємодії та синестезії з першоджерельними літературними текстами. Такий стан опанування знань спричинений і неприродними умовами сучасного навчального процесу, що відбувається то очно, то заочно й переривається постійними повітряними тривогами, вимиканнями світла й тепла, міграціями тощо. Наше кіно, попри несприятливі умови, а то й усупереч їм, живе й розвивається, про що свідчать і нові документальні та мистецькі стрічки, як і те, що  в коротких списках "Оскара"-2026 опинилися шість фільмів, пов’язаних з Україною. Употужнювати цей успіх покликані молоді покоління гуманітаріїв.
Шевченко в інтермедіяльних вимірах
Keywords: Ukrainian literature; cinema; intermediality; Internet resources; visualization; documentary-artistic film-making Shevchenko; українська література; кіно; інтермедіяльність; інтернет-ресурси; візуалізація; документально-мистецька кіношевченкіана