Methodological Aspects of Modern Recreational Geography - Браславська, Оксана Володимирівна; Кравцова, Ірина Віталіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
У статті поставлено за мету вирішення завдань сучасної рекреаційної географії на основі чітко окреслених методологічних аспектів її наукового апарату. Розв’язання поставленої мети стало можливим за допомогою таких методів як аналіз наукових джерел із порушеної проблеми, що дало змогу уточнити сутність поняття «рекреаційна географія», її «об’єкт» і «предмет»; опис географічних процесів і явищ, зокрема і в рекреаційній географії. Новизною доробку стало узагальнення бачення науковцями наукового апарату рекреаційної географії, що сприяло його результативності: визначено завдання рекреаційної географії та вектори їх вирішення. Практична значимість: стаття може стати елементом лекцій навчальної дисципліни для майбутніх учителів географії, так як їх професійна діяльність пов’язана з такою складовою освітнього процесу як з організація відпочинку і оздоровлення підростаючих поколінь.

В статье поставлена цель решения задач современной рекреационной географии на основе четко определенных методологических аспектов ее научного аппарата. Решение поставленной цели стало возможным с помощью таких методов как анализ научных источников по затронутой проблеме, что позволило уточнить сущность понятия «рекреационная география», ее «объект» и «предмет»; описание географических процессов и явлений, в том числе и в рекреационной географии. Новизной статьи стало обобщение видения учеными научного аппарата рекреационной географии, что способствовало его результативности: определены задачи рекреационной географии и векторы их решения. Практическая значимость: статья может стать элементом лекций учебной дисциплины для будущих учителей географии, так как их профессиональная деятельность связана с такой составляющей образовательного процесса как организация отдыха и оздоровления подрастающих поколений.

The article aims to solve the problems of modern recreational geography on the basis of clearly defined methodological aspects of its scientific apparatus. The solution of the set goal was made possible by analyzing the scientific sources from the disturbed problem, which made it possible to clarify the essence of the concept of "recreational geography", its "object" and "subject"; description of geographical processes and phenomena, in particular in recreational geography. The novelty of the work was the generalization of the scientists' vision of the scientific apparatus of recreational geography, which contributed to its effectiveness: the task of recreational geography and the vectors of their solution were determined. Practical significance: the article can become an element of the lectures of the discipline for future teachers of geography, as their professional activity is associated with such a component of the educational process as the organization of recreation and improvement of the growing generations.
Методологічні аспекти сучасної рекреаційної географії
Методологические аспекты современной рекреационной географии
Keywords: рекреаційна географія; методологічні аспекти; об’єкт; предмет і завдання рекреаційної географії; рекреационная география; методологические аспекты; объект; предмет и задания рекреационной географии; recreational geography; methodological aspects; object; subject and tasks of recreational geography