The Dollar as a Tool of US Foreign Policy - Ратніков, Максим (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
The article examines the role of the American dollar in the system of international relations and its impact on the foreign policy of the US. The author analyzes the historical and contemporary aspects of the use of the dollar as an instrument of economic pressure and diplomatic influence. The work discusses the mechanisms by which the United States uses its currency to advance national interests in the global arena, including sanctions policy, control over financial institutions and the dollar dependence of world markets. Particular attention is paid to the analysis of the effectiveness of these strategies and their consequences for the global economy and international relations. The author comes to the conclusion that the dollar remains a powerful instrument of US foreign policy influence, but its influence is associated with growing demands from other economic powers and the trend towards dedollarization of the world economy.

У статті розглядається роль американського долара у системі міжнародних відносин та його вплив на зовнішню політику Сполучених Штатів. Автор аналізує історичні сучасні аспекти використання долара як інструменту економічного тиску та дипломатичного впливу. У роботі обговорюються механізми, за допомогою яких США використовують свою валюту для просування національних інтересів на глобальній арені, включаючи політику санкцій, контроль над фінансовими інститутами та доларову залежність світових ринків. Особлива увага приділяється аналізу ефективності даних стратегій та їх наслідкам для глобальної економіки та міжнародних відносин. Автор приходить до висновку, що долар залишається потужним інструментом зовнішньополітичного впливу США, проте його вплив стикається зі зростаючими викликами з боку інших економічних держав та тенденцією до дедоларизації світової економіки.
Долар як інструмент зовнішньої політики США
Keywords: Money; dollar; institutional structures; creditors; level of public debt; chip; USA -China relationship; Гроші; доллар; інституційні структури; кредитори; рівень державного боргу; чип; відносини США –Китай