Природні біомолекули та їх аналоги – основа створення молекулярних ансамблів для вирішенні проблем хімії, медицини та агрохімії - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Проєкт направлений на вирішення фундаментальної проблеми раціонального молекулярного дизайну, що базується на поєднанні стратегій направленого та лідер-орієнтованого синтезу, цілеспрямованої модифікації природних біомолекул та їх синтетичних аналогів. Серед цільових класів гетеро(карбо)циклічних сполук увагу буде зосереджено на оксигеновмісних та нітрогеновмісних сполуках – флавоноїдах, алкалоїдах, терпеноїдах, спіроциклічних сполуках та їх ізостерних аналогах. Для отриманих сполук будуть проведені комплексні дослідження їх фізико-хімічних характеристик, хімічних, оптичних та фото-фізичних властивостей та оцінка біологічної активності (in vitrо та in vivo), що дозволить виокремити нові сполуки з практично корисними властивостями – перспективні функціональні матеріали, будівельні блоки та реагенти для потреб сучасного органічного синтезу, біологічно активні сполуки та/або аналоги вже відомих лікарських засобів, агрохімікати та ін.

The project aims to solve the fundamental problem of rational molecular design based on a combination of targeted and leader-oriented synthesis strategies, targeted modification of natural biomolecules and their synthetic analogues. Among the target classes of hetero(carbo)cyclic compounds, attention will be focused on oxygen-containing and nitrogen-containing compounds – flavonoids, alkaloids, terpenoids, spirocyclic compounds, and their isosteric analogues. The compounds obtained will undergo comprehensive studies of their physicochemical characteristics, chemical, optical, and photophysical properties, and evaluation of biological activity (in vitro and in vivo), which will allow the identification of new compounds with practical useful properties – promising functional materials, building blocks and reagents for the needs of modern organic synthesis, biologically active compounds and/or analogues of already known drugs, agrochemicals, etc.
Natural biomolecules and their analogues – the basis for creating molecular ensembles to solve problems in chemistry, medicine, and agrochemistry