Освіта та виховання як опори первинної адаптації: стратегії українських сімей біженців у Словаччині - Казьмирчук, Марія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Освіта та виховання є ключовими компонентами первинної адаптації українських біженців у Словаччині. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну тисячі українських дітей опинилися в новому освітньому середовищі, що спричинило значний виклик для приймаючої системи освіти. Основними бар’єрами для інтеграції стали мовний розрив, відмінності у навчальних програмах та соціокультурні аспекти. Стаття аналізує стратегії, які українські сім’ї застосовують для забезпечення освіти своїх дітей, зокрема: зарахування до словацьких шкіл, збереження навчання в українській системі онлайн-освіти, комбінування двох освітніх систем, використання приватних та альтернативних освітніх закладів, а також залучення до позашкільної освіти. Висвітлюється роль соціальних мереж та підтримки української громади у вирішенні питань адаптації. У статті також розглядається вплив нових законодавчих змін, які зобов’язують дітей з тимчасовим захистом відвідувати словацькі школи. Дослідження ґрунтується на змішаній методології, що поєднує якісні та кількісні методи: 21 глибинне інтерв’ю з українськими біженцями-батьками, метод спостереження та онлайн-опитування. Первинні дані доповнені статистичними звітами міжнародних організацій, зокрема Міжнародної організації з міграції, ЮНЕСКО та Євростату. Аналізуючи дані інтерв’ю та соціологічних досліджень, авторка робить висновок, що подвійне навчання (українське онлайн та словацьке очне) є однією з найефективніших стратегій інтеграції, оскільки дозволяє дітям зберігати зв’язок із рідною культурою та водночас поступово адаптуватися до нового середовища. Підкреслюється стійкість родин українських біженців у подоланні системних викликів та необхідність подальшої інституційної підтримки дітей при збереженні їхнього зв’язку з українською освітньою системою.

Education and upbringing are crucial components of the primary adaptation of Ukrainian refugees in Slovakia. Since the onset of the full-scale invasion of Ukraine, thousands of Ukrainian children have entered a new educational environment, presenting significant challenges to the host country’s education system. The main obstacles to integration include language barriers, differences in curricula, and sociocultural factors. This article examines the strategies employed by Ukrainian families to ensure their children’s education, including enrolment in Slovak schools, continued participation in Ukrainian online education, dual enrolment in both systems, the use of private and alternative educational institutions, and engagement in extracurricular activities. The role of social networks and the Ukrainian community in facilitating adaptation is also highlighted. Additionally, the paper explores the impact of recent legislative changes requiring children under temporary protection to attend Slovak schools. The research employs a mixed-methods approach, combining qualitative and quantitative methodologies, including 21 in-depth interviews with Ukrainian refugee parents, participant observation, and an online survey. These primary data sources are complemented by statistical reports from international organizations such as IOM, UNESCO, and Eurostat. Based on interview data and sociological research, the author concludes that dual enrolment (Ukrainian online education combined with Slovak in-person schooling) is one of the most effective integration strategies, as it enables children to maintain ties with their native culture while gradually adapting to the new environment. The article highlights the resilience of Ukrainian refugee families in overcoming systemic challenges and the need for further institutional support for children while maintaining their connection to the Ukrainian educational system.
Education and Upbringing as Pillars of Primary Adaptation: the Strate gies of Ukrainian Refugee Families in Slovakia
Keywords: українські біженці; освіта; первинна адаптація; інтеграція; соціальні стратегії; подвійне навчання; Словаччина; Ukrainian refugees; education; primary adaptation; integration; social strategies; dual enrolment; Slovakia