Бенчмаркінгове оцінювання конкурентоспроможності компанії на ринку страхових послуг - Дубина, Аліна Олександрівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню бенчмаркінгу як інструменту оцінювання й підвищення конкурентоспроможності страхових компаній в Україні. Метою дослідження є розробка теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій щодо застосування бенчмаркінгового підходу для визначення конкурентного позиціонування ПрАТ «Страхова компанія “ARX”» і формування шляхів стратегічного розвитку. У першому розділі систематизовано понятійний апарат, проаналізовано існуючі методики оцінювання конкурентоспроможності та уточнено роль бенчмаркінгу у сфері послуг. Другий розділ містить галузевий огляд українського страхового ринку, SWOT-характеристику ключових гравців і результати порівняльного аналізу показників PrJSC «ARX» із провідними компаніями. У третьому розділі запропоновано інтегровану модель бенчмаркінгового оцінювання, що поєднує індекс операційної ефективності й коефіцієнт стратегічного позиціонування, а також окреслено очікувані переваги й ризики її впровадження. Наукова новизна роботи полягає у вдосконаленні методики зважених оцінок для страхових компаній, яка враховує специфіку нематеріальних послуг та поведінкові чинники клієнтів. Практична значущість полягає у тому, що впровадження розробленої моделі дозволяє ПрАТ «СК “ARX”» оптимізувати портфель продуктів, підвищити сервісну якість і зміцнити ринкові позиції за рахунок таргетованих стратегічних рішень.
Keywords: бенчмаркінг; конкурентоспроможність; страхові послуги; оцінювання компанії; ринок страхування