Вплив російсько-української війни на туристичний імідж Харківської області - Черченко, Олег (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню впливу російсько-української війни на туристичний імідж Харківської області, аналізу трансформацій туристично-рекреаційної сфери регіону та обґрунтуванню перспектив і напрямів її відновлення у повоєнний період. Досліджено теоретико-методологічні засади формування туристичного іміджу регіону, визначено основні чинники його конкурентоспроможності та проаналізовано вплив кризових явищ і військових конфліктів на розвиток туризму. Розглянуто зарубіжний досвід відновлення туристичного іміджу територій після воєнних конфліктів та можливості його адаптації до українських реалій. Здійснено аналіз туристично-рекреаційного потенціалу Харківської області станом до 24 лютого 2022 року, охарактеризовано просторово-часові періоди трансформації туристичного іміджу регіону у 2010–2026 роках, а також визначено наслідки російсько-української війни для туристичної інфраструктури, культурно-історичних об’єктів і туристичних потоків області. У роботі виявлено основні проблеми формування позитивного туристичного іміджу Харківської області в умовах війни та обґрунтовано інструменти відновлення туристичної привабливості регіону. Особливу увагу приділено перспективам розвитку туризму у повоєнний період, зокрема створенню меморіальних маршрутів як напряму післявоєнного туристичного відновлення Харківської області.

The master's thesis is devoted to a comprehensive study of the impact of the Russian-Ukrainian war on the tourism image of the Kharkiv region, the analysis of transformations in the tourism and recreational sphere of the region, and the substantiation of prospects and directions for its recovery in the post-war period. The paper examines the theoretical and methodological foundations of the formation of a regional tourism image, identifies the main factors of its competitiveness, and analyzes the impact of crisis phenomena and military conflicts on tourism development. Foreign experience in restoring the tourism image of territories after military conflicts and the possibilities of its adaptation to Ukrainian realities are considered. An analysis of the tourism and recreational potential of the Kharkiv region as of February 24, 2022, was carried out. The spatial and temporal periods of transformation of the tourism image of the region during 2010–2026 were characterized, and the consequences of the Russian-Ukrainian war for tourism infrastructure, cultural and historical sites, and tourist flows in the region were determined. The study identifies the main problems of forming a positive tourism image of the Kharkiv region under wartime conditions and substantiates tools for restoring the tourism attractiveness of the region. Particular attention is paid to the prospects for tourism development in the post-war period, especially the creation of memorial routes as a direction of post-war tourism recovery in the Kharkiv region.
The Impact of the Russian-Ukrainian War on the Tourism Image of the Kharkiv Region
Keywords: туристичний імідж; туристична привабливість; туристичний потенціал; Харківська область; російсько-українська війна; туристична інфраструктура; повоєнне відновлення; меморіальний туризм; військовий туризм; регіональний туризм.; tourism image; tourism attractiveness; tourism potential; Kharkiv region; Russian-Ukrainian war; tourism infrastructure; post-war recovery; memorial tourism; military tourism; regional tourism