Право науково-педагогічного працівника-військовослужбовця на перенесення щорічної відпустки - Кучма, Ольга Леонідівна (Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка, 2026)
У статті досліджується питання реалізації працівником права на щорічну відпустку під час мобілізації. Метою статті є дослідити вплив зміни чинного законодавства на реалізацію науково-педагогічним працівником-військовослужбовцем права на щорічну відпустку. Трудове законодавство, як загальне, так і спеціальне, передбачало таку соціально-трудову гарантію як збереження за працівником середньомісячного заробітку під час мобілізації. У 2022 році до Кодексу законів про працю України внесено зміну, відповідно до якої за мобілізованими працівниками не зберігається середньомісячний заробіток. Проте ця зміна не поширювалась на науково-педагогічних працівників, оскільки для них у спеціальному законодавстві залишалася гарантія збереження середньомісячного заробітку на період мобілізації. Судова практика підтвердила таку гарантію. У кінці 2023 року були внесені зміни і до спеціального законодавства, відповідно до яких у науково-педагогічних працівників в тому числі також не стало гарантії збереження середньомісячного заробітку на період мобілізації. Таким чином, період мобілізації перестав бути періодом, протягом якого працівник не працював, але за ним зберігався середньомісячний заробіток і, відповідно, перестав бути періодом, який у разі збігу із періодом щорічної відпустки давав право перенести чи продовжити щорічну відпустку (її частину). Для недопущення збігу в часі щорічної відпустки із мобілізацією роботодавець має заздалегідь знати про призов працівника і завчасно видати наказ про увільнення мобілізованого працівника від трудових обов’язків. На практиці працівника можуть призвати в період перебування його у відпустці, до того ж самі документи працівник не завжди має змогу відразу надати роботодавцю. Для збереження права науково-педагогічного працівника-військовослужбовця на щорічну відпустку, яка збіглась у часі із мобілізацією, необхідно внести відповідну зміну до Закону України «Про відпустки» У статті надається пропозиція до законодавства.

This article examines the issue of employees exercising their right to annual leave during mobilization. The purpose of the article is to examine the impact of changes in current legislation on the exercise of the right to annual leave by scientific and pedagogical workers who are military personnel. Both general and special labor legislation provided for such a social and labor guarantee as the preservation of the employee's average monthly earnings during mobilization. In 2022, an amendment was made to the Labor Code of Ukraine, according to which mobilized employees are not guaranteed their average monthly earnings. However, this change did not apply to scientific and pedagogical workers, as special legislation continued to guarantee them their average monthly earnings for the period of mobilization. This guarantee was confirmed by court practice. At the end of 2023, amendments were also made to special legislation, according to which scientific and pedagogical workers also lost the guarantee of maintaining their average monthly earnings during the period of mobilization. Thus, the mobilization period ceased to be a period during which the employee did not work but retained his average monthly earnings and, accordingly, ceased to be a period which, if it coincided with the annual leave period, gave the right to postpone or extend the annual leave (or part thereof). In order to prevent the annual leave from coinciding with mobilization, the employer must know in advance about the employee's conscription and issue an order in advance to release the mobilized employee from his or her labor duties. In practice, an employee may be called up while on leave, and the employee may not always be able to provide the documents to the employer immediately. In order to preserve the right of scientific and pedagogical workers who are military personnel to annual leave, which coincided with mobilization, it is necessary to make the appropriate amendment to the Law of Ukraine “On Leave.” The article provides a proposal for legislation
The right of scientific and pedagogical employees who are military servicemembers to transfer their annual leave
Keywords: науково-педагогічні працівники; трудові правовідносини із науково-педагогічним працівником; щорічна відпустка; військовий; соціально-трудові гарантії; scientific and pedagogical workers; labor relations with scientific and pedagogical workers; annual leave; military personnel; social and labor guarantees