Читання як культурна практика сучасної України (на прикладі міста Бориспіль) - Боровик, Анастасія Романівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Дослідження присвячено осмисленню читання як свідомої культурної практики у контексті періоду повномасштабного вторгнення. Враховуючи інформаційне перенавантаження та нестабільну політичну ситуацію, актуальність роботи полягає у загальнонаціональному інтересі до читання як важливого чинника комунікації. Об’єктом дослідження було обрано читання як культурну практику в Україні в умовах повномасштабного вторгнення. Предметом – практику читання українських книг на прикладі міста Бориспіль, Київської області. Основною метою є аналіз трансформації свідомої практики читання у контексті активної державної політики. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: розкрити історичний екскурс читання як культурної практики; осмислити роль української друкованої книги та дослідити постать її читача, проаналізувати роль державних установ та книгарень у промоції читання; провести інтерв’ю з стейкхолдерами та створити літературно-мистецький проєкт «Бориспіль читає». Застосування історико-літературного методу та методологій рецептивної естетики, феноменології, нового історизму дозволило виявити специфіку становлення читання як культурної практики в Україні, її трансформацію у контексті історичних, культурних та політичних подій. Встановлено, що державні установи та приватні книгарні відіграють важливу роль в актуалізації читання як культурної практики, особливо в часи війни. Новизна та практичне значення мого дослідження полягає в тому, що у співпраці з Українським інститутом книги у місті Бориспіль Київської області було вперше проведене дослідження читання як культурної практики. Результати можуть бути використані представниками Українського інституту книги при аналізі переваг та складнощів реалізації Стратегії розвитку читання «Читання як життєва стратегія».

The study is devoted to understanding reading as a conscious cultural practice in the context of a period of full-scale invasion. Given the information overload and the unstable political situation, the relevance of the work lies in the nationwide interest in reading as an important factor in communication. The object of the study is reading as a cultural practice in Ukraine under the conditions of a full-scale invasion. The subject is the practice of reading Ukrainian books on the example of the city of Boryspil, Kyiv region. The main goal is to analyze the transformation of conscious reading practice in the context of active state policy. To achieve the goal, the following tasks were set: to reveal the historical excursion of reading as a cultural practice; to understand the role of the Ukrainian printed book and to investigate the character of its reader, to analyze the role of state institutions and bookstores in the promotion of reading; conduct interviews with stakeholders and create a literary and artistic project “Boryspil reads”. The application of the historical-literary method and the methodologies of receptive aesthetics, phenomenology, and new historicism made it possible to reveal the specifics of the formation of reading as a cultural practice in Ukraine, its transformation in the context of historical, cultural, and political events. It has been established that public institutions and private bookstores play an important role in actualizing reading as a cultural practice, especially in times of war. The novelty and practical significance of my research lies in the fact that in cooperation with the Ukrainian Book Institute in the city of Boryspil, Kyiv region, a study of reading as a cultural practice was conducted for the first time. The results can be used by representatives of the Ukrainian Institute of the Book when analyzing the advantages and difficulties of implementing the Reading Development Strategy “Reading as a life strategy”.
Keywords: читання як культурна практика; промоція читання; Стратегія розвитку читання; Бориспіль читає; reading as a cultural practice; promotion of reading; Reading Development Strategy; Boryspil reads