Дослідження впливу фізичних контактів енхансер-промотор на експресію генів - Смялковська Валерія Вікторівна (My University, 2023)
У роботі розроблено модель таргетованого анфолдингу контактів енхансер-промотор, протестовано її функціонування на локусі Sox2 у ембріональних стовбурових клітинах миші. В результаті, модель успішно рекрутується до визначених цілей, проте не впливає на структуру хроматину та транскрипцію. Також оцінено вплив деградації когезину на експресію генів протягом чотирьох годин нейрональної диференціації. Встановлено, що відсутність когезину змінює транскрипцію у стовбурових клітинах незначним чином, проте помітно порушує транскипцію генів, індукованих протягом перших чотирьох годин диференціації. Ключові слова: регуляція геному, енхансер, промотор, експресія генів, просторова структура хроматину, стовбурові клітини, диференціація клітин.