Research of Tourist Attractiveness of Regional Rural Enogastronomic Destinations on the Example of Tourist Destination of Bolgrad District of Odessa Region - Шепелева, Ольга Валеріївна; Саркісян, Ганна Овсепівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
The purpose of this work is to study the theoretical and practical principles of enogastronomic tourism in the Odessa region, revealing the potential of Odessa region in promoting enogastronomic tours on the example of Bolgrad district of Odessa, using enogastronomic tourism as a tool to promote local products in rural areas by researching preferences and knowledge tourist complex "Frumushika-Nova", in the village of Frumushika-Nova, Bolgrad district, Odessa region. Priority areas of work are the development of rural areas by identifying enogastronomic brands in the study region, the disclosure and promotion of their potential. An important task is the development of a tourist destination by identifying consumer preferences and the development of gastronomic tours that acquaint with the peculiarities of local cuisine, food and beverages, ways to prepare them. Methodology. The methodological basis of scientific research is the method of questionnaires. The following general scientific methods were used to achieve the goal and solve certain tasks of scientific work: abstract-logical (to generalize theoretical positions, determine the essence of certain areas of work, draw conclusions); system analysis; graphic (for visual presentation of data); constructive and experimental. The theoretical and methodological basis of the study are scientific papers on the problem of domestic and foreign scientists, laws and regulations of Ukraine, methods of the World Tourism Organization, guidance materials governing the activities of economic entities, reference and information publications, Internet resources. Results. Conducted marketing research shows interest and expediency of promoting enogastronomic tours in the studied region. Based on the results of the work performed, proposals were developed for further development of eno-gastronomic routes in the direction of the tourist destination of the Bolgrad district of Odessa region. SWOT-analysis of the tourist potential of the Bolgrad district of Odessa region demonstrates the rational and efficient use of all resources of the region and requires long-term program measures, sound management decisions and effective practical actions and the feasibility of enogastronomic tourism.The scientific novelty of the study is to create and promote new enogastronomic routes on the basis of the Center for Ethnographic, Rural Green Tourism and Family Recreation "Frumushika-Nova", which will develop small businesses in rural areas through the tourism industry. The practical significance. The results can be used by local governments in the process of discussing and adjusting local policies, as well as developing programs, grant programs (strategies) of socio-economic development of rural areas, businessmen to organize wine and gastronomic tourism in Odessa region, which will attract many tourists. The measures proposed in the work should be aimed at the integrated development of tourism, ensuring the rational use of tourist resources of the region, as well as addressing the issues of infrastructure and information arrangement of tourist facilities.

Мета. Полягає у дослідженні теоретичних та практичних засад розвитку еногастрономічного туризму в Одеському регіоні, розкриття потенціалу Одеської області в просуванні еногастрономічних турів на прикладі Болградського району Одеської, використання еногастрономічного туризму, як інструменту просування локальних продуктів в сільській місцевості шляхом дослідження вподобань та обізнанності туристів на прикладі етно-туристичного комплексу «Фрумушика-Нова», в селі Фрумушика-Нова Болградського району Одеської області. Пріорітетними напрямками роботи є розвиток сільських територій шляхом виявлення еногастрономічних брендів досліджуваного регіону, розкриття та популяризація їх потенціалу. Важливим завданням є розвиток туристичної дестинації за рахунок виявлення переваг споживачів та розвитку гастрономічних турів, що знайомлять з особливостями місцевої кухні, страв та напоїв, способів їх приготування. Методика. Методологічною основою наукового дослідження є метод анкетування. Для досягнення мети та розв’язання визначених завдань наукової роботи використано такі загальнонаукові методи: абстрактно-логічний (для узагальнення теоретичних положень, визначення сутності певних сфер роботи, формування висновків); системний аналіз; графічний (для наочного представлення даних); конструктивний та експериментальний. Теоретичну та методологічну основу дослідження становлять наукові праці з названої проблеми вітчизняних та зарубіжних вчених, законодавчі та нормативні акти України, методики Всесвітньої туристичної організації, інструктивні матеріали, що регламентують діяльність суб’єктів господарювання, довідково-інформаційні видання, інтернет-ресурси. Результати. Проведені маркетингові дослідження демонструють зацікавленість та доцільність просування еногастрономічних турів в дослідженому регіоні. За результатами виконаної роботи розроблено пропозиції щодо подальшої розробки ено-гастромаршрутів в напрямку туристичної дестинації Болградського району Одеської області. SWOT-аналіз туристичного потенціалу Болградського району Одеської області демонструє раціональне і ефективне використання усіх ресурсів регіону та потребує довгострокових програмних заходів, зважених управлінських рішень і ефективних практичних дій та доцільність розвитку еногастрономічного туризму. Наукова новизна проведеного дослідження полягає в створенні та просуванні нових еногастрономічних маршрутів на базі Центру етнографічного, сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку «Фрумушика-Нова», що дасть змогу розвивати малий бізнес на сільських територіях за рахунорк туристичної галузі. Практична значимість. Одержані результати можуть бути використані органами місцевого самоврядування в процесі обговорення і коригування місцевої політики, а також розробки програм, грантових програм (стратегій) соціально-економічного розвитку сільських місцевостей, бізнесменами для організації еногастрономічного туризму в Одеській області, що приверне увагу великої кількості туристів. Заходи, запропоновані в роботі, мають бути спрямовані на комплексний розвиток туризму, забезпечення раціонального використання туристичних ресурсів регіону, а також вирішення питань інфраструктурного та інформаційного облаштування туристичних об’єктів.
Дослідження туристської привабливості регіональних сільських еногастрономічних дестинацій на прикладі туристичної дестинації Болградського району Одеської області
Keywords: винні та гастрономічні тури; інновації; маркетингові дослідження; сільські території; туристська привабливість; wine and gastronomic tours; innovations; marketing research; rural areas; tourist attractions