Дослідження процесів управління проєктом створення вебплатформи для управління спринтами "Scrum Pulse" - Петренко, Нікіта Андрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Метою дипломної роботи є розробка й впровадження інноваційних підходів до управління Agile-проєктами, зокрема створення архітектури хмарно-орієнтованої вебплатформи «Scrum Pulse» для інтеграції інтелектуальних інструментів прогнозування швидкості команди й оптимізації розподілу завдань у спринтах. Ціль проєкту – підвищення точності планування, своєчасне виявлення «вузьких місць» у роботі та автоматизоване балансування навантаження між учасниками Scrum-команди. Наукова новизна дослідження полягає в розробці концептуальної моделі вебплатформи для управління спринтами з використанням AI-модуля на основі рекурентних нейромереж LSTM, а також властивих їм математичних алгоритмів, зокрема функцій виявлення та квантитативної оцінки затримок і динамічного перерозподілу завдань за допомогою реального моніторингу робочого навантаження. Кваліфікаційної робота складається з анотації, вступу, основної частини, яка включає чотири розділи, висновків, переліку використаних джерел та додатків. У першому розділі проведено аналіз галузі управління спринтами в Agile cередовищі. Проаналізовано стан ринку застосунків для управління спринтами. Здійснено огляд наявних рішень сервісів на ринку. Проведено інвестиційний аналіз. Обґрунтовано доцільність проєкту. Здійснено опис проєкту, побудовано дерево цілей і проблем, проведено SWOT-аналіз та проаналізовано зацікавлені сторони проєкту. У другому розділі розроблено концептуальну та математичну моделі інформаційної системи. Також створено ієрархічну та організаційну структури проєкту. В третьому розділі було обґрунтовано вибір технології для управління проєктом. Проводиться планування часу, ресурсів та бюджетування проєкту. Запропоновано стратегію управління ризиками. У четвертому розділі запропоновано архітектуру проєкту, описані діаграми потоку даних, обґрунтований вибір хмарної платформи для розгортання проєкту, описаний процес та результати навчання AI-моделі, продемонстрована логічна модель бази даних. Спроєктовано архітектуру серверної та клієнтської частини, а також представлені розроблені вебсторінки платформи. Висновок містить підсумки та аналіз проведених досліджень. Робота містить 108 сторінки без додатків, 46 рисунки та 17 таблиць. Додатки складають 4 сторінки. Ключові слова: Agile-управління проєктами, Scrum, управління ризиками, прогнозування швидкості команди, LSTM-мережі, безсерверна архітектура, AWS.
Keywords: Agile-управління проєктами; Scrum; управління ризиками; прогнозування швидкості команди; LSTM-мережі; безсерверна архітектура; AWS.