Верховенство права у кримінальному процесуальному доказуванні: методологія та практика застосування - Микола Погорецький (Національна академія правових наук України, 2025)
Стаття пропонує цілісну методологію застосування верховенства права в кримінальному процесуальному доказуванні в умовах воєнного стану та цифровізації. Верховенство права розглянуто як процедурний алгоритм оцінки доказів, реалізований через систему процесуальних фільтрів, що забезпечує законність, перевіреність і достатність сукупності. На цій основі запропоновано «паспорт доказу» – атрибуційно-реєстраційний модуль супроводу цифрового артефакта від одержання до суду (походження, технічні параметри, хеші, часові мітки, журнал доступів, можливість незалежної верифікації). Методика поєднує правові стандарти та технічні настанови й дозволяє інтегрувати результати мультисенсорного аналізу в процесуальну форму. Практична частина подає алгоритми роботи із зображеннями, аудіо, геоданими, CDR-журналами й метаданими та мікрокейси (удар по критичній інфраструктурі; провокація; верифікація листування). Запропонований підхід підвищує передбачуваність рішень, балансує ефективність провадження з дотриманням прав людини й слугує практичним інструментом для суддів, прокурорів і захисників.

The paper develops an integrated methodology for applying the rule of law to criminal-procedural evidence under martial-law conditions and rapid digitalization. The rule of law is treated as a procedural algorithm implemented through evidentiary filters that ensure legality, verifiability and sufficiency of the evidentiary set. Building on this framework, an Evidence Passport – an attribution-and-registration module – accompanies a digital artefact from acquisition to trial (origin, technical parameters, hashes, timestamps, access logs, and options for independent verification). The methodology fuses CPC/ECHR standards with ISO/ENFSI/NIST/ Berkeley guidance, translating multi-sensor analysis into admissible procedural form. The practical section outlines workflows for images, audio, geospatial tracks, connection logs and metadata, and illustrates them with micro-cases (critical infrastructure strike; entrapment; messaging verification). The approach increases the predictability of judicial decisions and balances efficiency with human-rights protection, providing a usable toolkit for judges, prosecutors and defence counsel.
Rule of Law in Criminal Procedural Evidence: Methodology and Practice of Application
Keywords: верховенство права; кримінальне процесуальне доказування; цифрові докази; процесуальні фільтри; пропорційність; ланцюг збереження цифрових даних; воєнний стан; rule of law; criminal procedural evidence; digital evidence; evidentiary filters; proportionality; digital data chain of custody; martial law