MAGNETITE- AND ILMENITE-SERIES OF GRANITIC ROCKS AND THEIR POTENTIAL NIOBIUM AND TANTALUM MINERALIZATION WITHIN THE UKRAINIAN SHIELD - Ashirova, І.; Грінченко, О.; Бондаренко, С.; Аширова, I.; Мірончук, Т. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
The paper discusses differentiating between different types of granites that occur within the territory of the Ukrainian Shied. The classification in the article partly follows the principles formulated in the early taxonomies of granites, among which are the classifications proposed by Ishihara [11], Chappel and White [4], and a lower classification proposed by Tomurko and Shcherbakov [20]. The latter made an attempt to single out two contrasting granite varieties – apobasitic and apopelitic granites – that are commonly found within the Ukrainian Shield. Grouping granites into different genetic types runs into difficulties due to heterogeneous origin of these formations, which results from merging parental mantle with crustal sources. Nevertheless, such classification might be used in making an accurate prediction about metallogenic specialization of different genetic types of granites. The redox state of granites formation is a major factor that can largely affect possible metal concentration in them. Based on this parameter granites can be classified into ilmenite and magnetite series of granites, which differ in geological environment of their formation [6, 11] and mineralization associated with them [1]. Within the territory of the Ukrainian Shield there can be distinguished entire provinces with distinct distribution of mostly ilmenite or magnetite series of granites that reveal different ways of ore mineralization associated with them. Columbite-tantalites are common ore minerals found within these series of granites, with niobium and tantalum being characterised by close lithofillic affinity to these formations. Within the Ukrainian Shield, columbite-tantalites were found in granites and associated rare-metal pegmatites, in some apogranitic metasomatites (greisens, quartzites, perthosites), and also in alkaline rocks of various origin. It is determined the basic features of columbite-tantalites, with Та/Nb value, Fe/Mn ratio and presence of admixture elements to have close genetic relation to different granite series. The features of mineralization, defined to be typomorphic of ilmenite and magnetite series of granites, might be used to improve survey and exploration carried out in the Ukrainian Shield.

У статті обговорюється можливість встановлення відмінностей між різновидами гранітів, які були сформовані в межах території Українського щита. Запропонована класифікація частково спираєтся на головні принципи, що були використані в деяких ранніх класифікаціях гранітів, серед яких є широко відома класифікація, яка була запропонована в роботах Ішихари [11] та Чеппела і Вайта [4], а також локальна (регіональна) класифікація, яка була запропонована в роботі Томурко та Щербакова [20]. У цій локальній класифікації була зроблена спроба навести відмінності між двома контрастними різновидами гранітів – апобазитовими та апопелітовими гранітами, які були встановлені в межах Українського Щита. Класифікація гранітів на різні генетичні типи може стикатися з певними труднощами внаслідок гетерогенного генезису цих утворень – можливого змішування розплавів з їх батьківських мантійних та корових джерел. Але в той же час така класифікація може використовуватися для можливого прогнозу металогенічної специалізації різних генетичних типів гранітів. Серед параметрів, які можуть істотно вплинути на процеси накопичення металів в гранітах суттеву роль відіграють окислювально-відновні умови їх формування. На базі значень цього параметра граніти можуть бути підрозділені на два типи – граніти ільменітової та магнетитової серій, які характеризуються різними умовами їх формування [6, 11] і асоційованої мінералізації [1]. В межах території Українського Щита можливо виділити цілі провінції з відмінним розподілом переважно ільменітової або магнетитової серій гранітів. Ці граніти харатеризуються різними стилям рудної мінералізації асоційованої з ними. Тантало-ніобати знаходяться серед типових рудних мінералів, які можуть бути встановлені в тісній асоціації з цими серіями гранітів, оскільки ніобій і тантал характеризуються наявністю тісної літофільної спорідненості з цими утвореннями. На Українському Щиті тантало-ніобати були знайдені в гранітах і асоційованих з ними рідкіснометальних пегматитах, деяких апогранітних метасоматитах (грейзени, кварцити, пертозити) а також в лужних породах різного генезису. Було встановлено, що характерні ознаки тантало-ніобатів, серед яких значення Та/Nb, відношення Fe/Mn і присутність елементів домішок, показують близьку спорідненість з різними генетичними серіями гранітів. Ці ознаки, які були встановлені як типоморфні для ільменіт і магнетитових серій гранітів, можуть бути використані для оптимізації проведення пошуково-розвідувальних робіт на Українському Щиті.
МАГНЕТИТОВІ ТА ІЛЬМЕНІТОВІ СЕРІЇ ГРАНІТОЇДІВ ТА ОЦІНКА ЇХ ПОТЕНЦІЙНОЇ РУДОНОСНОСТІ НА НІОБІЙ І ТАНТАЛ В МЕЖАХ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА