Соціокультурний розвиток німецьких міст у XIV-XV ст. - Руднічук Анна Анатоліївна (My University, 2023)
Урбанізаційна тематика є однією із найважливіших у сфері вивчення доби середньовіччя, адже саме міста стали однією із основ цивілізаційного розвитку Європи, створили її сучасний вигляд та стали осередком політичного, культурного, соціального життя держав цього періоду. Німецькі міста у XIV-XV ст. зазнали значних змін, зокрема у соціальній та культурній сферах, що відповідно вплинуло не тільки на розвиток Священної Римської імперії, але й інших держав. Ключові слова: Німецькі міста, XIV-XV ст., пізнє середньовіччя, соціальний розвиток, культурний розвиток, пізньосередньовічні хроніки, гендер, теологія, гуманізм, Реформація, лютеранство, готика, гравюра, мистецтво, Альбрехт Дюрер.

The question of urbanization is one of the most important in the field of studying the Middle Ages, because cities became the foundation of Europe's civilizational development, created its modern appearance and became the center of political, cultural, and social life of the states during the mentioned period. German cities in the XIV-XV cent. undergo significant changes, particularly in the social and cultural spheres, which affected not only the development of the Holy Roman Empire, but also other states. Keywords: German cities, XIV-XV centuries, late Middle Ages, social development, cultural development, late medieval chronicles, gender, theology, humanism, Reformation, Lutheranism, Gothic, engraving, art, Albrecht Dürer.
Sociocultural development of German cities during XIV-XV centuries