Синкретизм стоматологічної термінології в науковій репрезентації медичного знання - Шевченко, Лариса Іванівна; Шматко, Володимир Іванович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті проаналізовано домінантну характеристику сучасної стоматологічної термінології – синкретизм. Апробовано тезу щодо "нерозрізнювальної цілісності" у фаховій метамові медичних термінопонять (загальних і спеціальних), а також термінів суміжних галузей знання, що фармакологічно й технологічно забезпечують стоматологічну теорію і практику. Розглянуто аспекти лексико-семантичного і понятійного паралелізму стоматологічних термінів української та англійської мов.

The article touches upon the problem of syncretism as dominant characteristic of modern dental terminology. The authors investigate the integrity of medical terms in the scientific metalanguage with the terms of other branches of professional knowledge, that technologically and pharmacologically provide dental theory and practice. The aspects of lexical-semantic and conceptual parity of dental terms in Ukrainian and English languages are also analyzed in the article.
Syncretism of dental terminology in scientific representation of medical knowledge
Keywords: стоматологія; стоматологічна терміносистема; синкретизм стоматологічної термінології; метамова науки; теоретична і практична медицина; загальнонаукова термінологія; спеціальна термінологія; stomatology; dental terminological system; syncretism of dental terminology; metalanguage of science; theoretical and practical medicine; general scientific terminology; special terminology