METHODS FOR PREDICTING THE LITHOLOGICAL AND FACIES CHARACTERIZATION OF DEEPLY SUBMERGED PROSPECTIVE OIL AND GAS DEPOSITS - Алієва, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
These studies aimed at clarifying the formation characteristics of the Lower Miocene - the Paleogene of the region under consideration, in connection with the prospects of oil and gas potential. For this purpose, a predictive assessment was made of the formation characteristics of the deeply submerged formations of the Lower Miocene - the Paleogene of the western side zone of the South Caspian megavalley (mainly the Nizhnekurinsky oil and gas region (NGO)) in connection with the prospects of oil and gas potential. In addition, we used the results of studies of emissions of mud volcanoes located in the considered zone (the Nizhnekurinsky Depression and adjacent zones of the South Caspian shelf). As a result of the study of drilling data in the adjacent areas of the Kobystan-Shemakha, Pre-Talysh and Yevlakh-Agdzhabedy troughs, data were obtained on the formation characteristics of the Lower Miocene-Paleogene deposits composing this zone.To the most promising areas for the preliminary stage of exploration for oil and gas (at the Lower-Miocene-Paleogene complex) of the western side of the Southeast, on the totality of lithologic-facial and tectonic criteria of oil and gas content, it is possible to attribute Duvanny, Kyanizadag, Sangachal- Khara Zyrya, Koturdag, Dashgil, Hamamdag, Agzibir, Kursangya areas.

Наведені дослідження ставили своїм завданням з'ясування потенційної нафтогазоносності глибоко занурених і не вивчених бурінням покладів нижнього міоцену – палеогену в межах Південно-Каспійської западини. З цією метою було проведено прогнозну оцінку формаційної характеристики глибоко занурених утворень нижнього міоцену – палеогену західної бортової зони Південно-Каспійської мегазападини (в основному Нижньокуринської нафтогазоносної області) у зв'язку з перспективами нафтогазоносності. Крім цього, було використано результати досліджень викидів грязьових вулканів, розташованих у зоні досліджень (Нижньокуринської западини і суміжних зон шельфу Південного Каспію). За результатами даних буріння в суміжних районах Кобистано-Шемахинського, Предталицького й Євлах-Агджабединського прогинів, були отримані дані про формаційну характеристику нижньоміоцен-палеогенових відкладів, які становлять цю зону. До найбільш перспективних площ для проведення попереднього етапу пошукових робіт на нафту і газ (на нижньоміоцен-палеогеновий комплекс) західного борту Південно-Каспійської западини, за сукупністю літолого-фаціальних і тектонічних критеріїв нафтогазоносності можна віднести такі площі: Дуванний, Кянізадаг, Сангачал-Хара Зиря, Котурдаг, Дашгіль, Хамамдаг, Агзибір, Кюрсангя.
МЕТОДИ ПРОГНОЗУ ЛІТОЛОГО-ФАЦІАЛЬНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГЛИБОКО ЗАНУРЕНИХ ПЕРСПЕКТИВНИХ НАФТОГАЗОНОСНИХ ПОКЛАДІВ
Keywords: нижній міоцен; Євлах-Агджабединський прогин; формаційна характеристика; Дуванний; Кянізадаг; Сангачал-Хара Зиря; Котурдаг; Дашгіль; Хамамдаг; Агзибір; Кюрсангя; Lower Miocene; Yevlakh-Agjabadi Trough; formation characteristic; Duvanny; Kanizadag; Sangachal-Khara Zyrya; Koturdag; Dashgil; Hamamdag; Agzibir; Kursangya