Functioning of the Public Cadastral Map of Ukraine Under Martial Low - Іваненко, Євген (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
The Public Cadastral Map of Ukraine functioned from January 1, 2013 to February 24, 2022. It was closed in accordance with the Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine No. 564 from the moment martial law was introduced. On the website of the State Service of Ukraine for Geodesy, Cartography and Cadastre the fact of closure is stated, but it is not substantiated, so it can only be assumed that the reason for this was the danger of using the information presented on the Public Cadastral Map by the enemy. Publication of the Public Cadastral Map is now of particular importance, since the formation of land relations in the field of purchase/sale of agricultural land continues. Recently, another stage in the formation of these relations has come – from January 1, 2024, the possibility of owning agricultural land with a total area of up to 10,000 hectares for one owner became available (before that, from July 1, 2021, this area was limited to 100 hectares). This is a key stage and the PCM can act as a supporting tool both for buying/selling and for public control of errors and abuses. This study analyzed the information that was provided on the Public Cadastral Map until February 24, 2022, and the information from the State Land Cadastre, provided for publication in cartographic format on the Public Cadastral Map in accordance with the legislation. The information was analyzed from the point of view of uniqueness, necessity and expediency of its publication in the conditions of martial law. It turned out that a significant part of information, in particular key information, can be made public with minimal risks of its use by the enemy. Thus, all information was grouped into three groups: the minimum necessary data set, additional information, and information that cannot be displayed on the Public Cadastral Map under martial law conditions.

Публічна кадастрова карта України функціонувала з 1 січня 2013 року по 24 лютого 2022 року. Вона була закрита згідно з Постановою Кабміну України № 564 з моменту введення воєнного стану. На сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру факт закриття констатується, але не обґрунтовується. Тому можна лише припустити, що причиною цього стала небезпека використання інформації, представленої на Публічній кадастровій карті, ворожою стороною. Оприлюднення Публічної кадастрової карти зараз має особливу важливість, оскільки продовжується становлення земельних відносин у сфері купівлі/продажу сільськогосподарської землі. Нещодавно настав черговий етап у формуванні цих відносин – з 1 січня 2024 року відкрилась можливість володіти сільськогосподарською землею загальною площею до 10000 га «в одних руках» (до цього з 1 липня 2021 року ця площа обмежувалась 100 га). Це ключовий етап і Публічна кадастрова карта України може виступати допоміжним інструментом як для купівлі/продажу, так і для громадського контролю помилок та зловживань. У даному дослідженні проаналізована інформація, яка надавалась на Публічній кадастровій карті до 24 лютого 2022 року, та інформація з Державного земельного кадастру, передбачена для оприлюднення у картографічному форматі на Публічній кадастровій карті згідно із законодавством. Інформація була проаналізована з точки зору унікальності, необхідності та доцільності її оприлюднення в умовах воєнного стану. Виявилось, що значну частину інформації, зокрема ключової, можна оприлюднювати з мінімальними ризиками використання її ворожою стороною. Таким чином, вся інформація була поділена на три групи: мінімальний необхідний набір даних, додаткова інформація та інформація, яку не можна відображати на Публічній кадастровій карті в умовах воєнного стану.
Функціонування публічної кадастрової карти України в умовах воєнного стану
Keywords: Public Cadastral Map of Ukraine; State Land Cadastre; information layers; attribute information; land relations; sale of agricultural land; Публічна кадастрова карта України; Державний земельний кадастр; інформаційні шари; атрибутивна інформація; земельні відносини; продаж сільськогосподарських земель