Sports Diplomacy and Soft Power: Analysis and Prospects of Application of World Practices for Ukraine - Матвієнко, В. М.; Гришук, Р. Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
This article explores the concept of sports diplomacy as an effective tool for enhancing national soft power and diplomatic reach, particularly for Ukraine. It examines successful models from Saudi Arabia, Australia, and the European Union. Saudi Arabia's approach demonstrates the power of using sports for global influence through significant investments and hosting international events. Australia's model highlights a government-led strategy that supports sports diplomacy, knowledge sharing and community development. The European Union's use of sports diplomacy focuses on promoting peace and cooperation among member states. For Ukraine, adapting these models offers a pathway to amplify its international voice and align sports initiatives with diplomatic goals. The article suggests that Ukraine can leverage sports diplomacy to strengthen international relationships, enhance its global presence, and promote values effectively.

У статті досліджуєтьcя концепція спортивної дипломатії як ефективного інструменту використання м'якої сили в рамках публічної дипломатії, особливо для України. Стаття розглядає успішні практики спортивної дипломатії Саудівської Аравії, Австралії та Європейського Союзу. Підхід Саудівської Аравії демонструє як спортивна дипломатія послилює дипломатичний вплив через значні інвестиції та проведення міжнародних заходів. Модель Австралії вказує як урядова стратегія створює засади для успішного використання спортивної дипломатії і посилення впливу на регіон. Використання спортивної дипломатії Європейським Союзом зосереджено на сприянні миру та співпраці між державами-членами. Для України адаптація цих моделей пропонує шлях до посилення її міжнародного впливу та узгодження спортивних ініціатив з національними дипломатичними цілями. Стаття вказує, що Україна може використовувати спортивну дипломатію для зміцнення міжнародних відносин, посилення своєї глобального присутності та ефективного просування цінностей.
Спортивна дипломатія і м’яка сила: Аналіз і перспективи застосування світових практик для України
Keywords: Sports diplomacy; soft power; public diplomacy; global influence; Ukraine’s foreign policy; Спортивна дипломатія; м’яка сила; публічна дипломатія; глобальний вплив; зовнішня політика України