Метод управління захистом інформації в IoT - Кошла, Владислав Юрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Пояснювальна записка до кваліфікаційної магістерської роботи «Методи управління захистом інформації в IoT» складається зі вступу, трьох розділів основної частини, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи – 99 сторінок. Робота містить 34 рисунка, 4 таблиць. Список використаних джерел включає 48 найменувань. Об’єкт дослідження – процес управління захистом інформації в системах Інтернету речей (IoT). Предмет дослідження – методи, моделі та технології управління захистом інформації в IoT-системах, зокрема методи аутентифікації, криптографії, моніторингу безпеки, поведінкового аналізу та Zero Trust Architecture. Мета роботи – підвищення методів ефективності управління захистом інформації в середовищі IoT, з урахуванням сучасних загроз, обмежень пристроїв та специфіки їх функціонування, а також реалізувати практичні рішення з підвищення безпеки. Актуальність роботи: полягає в зростанні кількості IoT-пристроїв, які активно впроваджуються в критично важливі сфери, але залишаються вразливими до кібератак через обмежені ресурси та слабкий вбудований захист, що потребує ефективного управління інформаційною безпекою. Практична цінність: Результати роботи можуть бути використані для створення безпечних IoT-рішень у критичних галузях і адаптовані до ресурсних обмежень пристроїв для підвищення загального рівня безпеки. Наукова новизна: У роботі запропоновано комплексний підхід до захисту IoT із Zero Trust, поведінковим контролем доступу та криптографічним журналюванням подій, ефективність якого експериментально підтверджено на реальному пристрої.
Keywords: Інтернет речей; кібербезпека IoT; управління захистом; Zero Trust Architecture; безпечний аудит; поведінковий контроль; ESP8266; криптографія