Антитетичні відношення у тексті роману Лонга - Макар, І. С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)
У статті охарактеризовано стилістичну фігуру антитези в тексті пасторального роману давньогрецького письменника ІІ ст. н. е. Лонга "Дафніс і Хлоя". З’ясовано роль антонімії у творенні антитез. Виокремлено декілька типів антитетичних структур: прості, складносурядні, складнопідрядні та безсполучникові речення. Незважаючи на те, що антитеза не є домінантною рисою ідіостилю Лонга, уступаючи за частотністю іншим стилістичним фігурам, тропам, вона є яскравим виразним засобом, здатним брати участь у формуванні ідіостилю автора.

В статье охарактеризована стилистическая фигура антитезы в тексте пасторального романа древнегреческого писателя ІІ в. н.э. Лонга "Дафнис и Хлоя". Истолкована роль антонимии в создании антитез. Выделены несколько типов антитетических структур: простые, сложносочиненные, сложноподчиненные, бессоюзные предложения. Несмотря на то, что антитеза не является доминантной чертой идиостиля Лонга, уступая по частотности другим стилистическим фигурам, тропам, она проявляет себя как яркое выразительное средство, способное принимать активное участие в формировании индивидуального стиля писателя.

In the article the stylistic figure of antithesis is described in the text of the pastoral novel of ancient Greek writer Longus (2nd century A.D.) "Daphnis and Chloe". The role of antonyms in creation of antitheses is defined. Taking into consideration that antithesis is not the dominant feature of Longus’ style, it shows itself as a striking expressive mean, capable of taking part in the formation of author’s idiostyle.
Антитетические отношения в тексте романа Лонга
Antithetical Relations in the Text of Longus’ Novel
Keywords: антоніми; антитеза; антитетичні відношення; ідіостиль; давньогрецький роман; Лонг