Особистісні чинники схильності до співзалежних партнерських відносин - Мальована, Вероніка (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Наукова новизна одержуваних результатів дослідження полягає в тому, що вперше: • конкретизовано структуру особистісних чинників, які зумовлюють схильність до співзалежних партнерських відносин, зокрема роль рис «Великої п’ятірки», екзистенційної тривоги, афіліативної тенденції та соціального уникання; • емпірично доведено взаємозв’язок між рівнем співзалежності та особистісними характеристиками молодих дорослих; • уточнено психологічні механізми формування співзалежності через порушення меж, афективну залежність, страх самотності та втрату ідентичності; • розроблено психокорекційну програму, спрямовану на розвиток емоційної автономії, асертивності та усвідомлення особистих меж; • удосконалено підхід до комплексного діагностування схильності до співзалежності шляхом поєднання шкал співзалежності, особистісних рис, екзистенційної тривоги та афіліації. Практичне значення роботи: Отримані результати можуть бути використані в діяльності практичних психологів, психотерапевтів, консультантів з особистісного розвитку та служб психологічної підтримки для: – ранньої діагностики схильності до співзалежних патернів у клієнтів; – розроблення тренінгових і терапевтичних програм, спрямованих на розвиток емоційної автономії, асертивності та зрілої близькості; – підвищення ефективності консультативної допомоги особам із труднощами у побудові здорових стосунків; – використання у психологічній освіті для формування у студентів знань про механізми співзалежності, її профілактику та шляхи психокорекції.
Keywords: співзалежність; партнерські відносини; схильність