PARTIAL METHODOLOGY FOR COMPARATIVE EVALUATION OF DEMINING KITS PARAMETERS - Корольов, В.М.; Кривцун, В.В.; Агєєв, О.В. (Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2023)
Mine weapons, as one of the most affordable means of destroying personnel and weapons and military equipment, are increasingly used in modern military conflicts, which has brought to the fore the issue of maintaining the combat capabilities of troops (forces) in the conditions of "mine warfare". Due to the aggression of the Russian Federation, Ukraine has become the most explosive contaminated country in the world today. During combat operations, one of the most difficult tasks of supporting the troops is to reconnoiter the area for explosive devices, demine the area and make passages in the enemy minefields during the offensive, and in the absence of such, to perform humanitarian demining. To accomplish these tasks, the organizational and staffing structure of the engineer troops provides for appropriate units equipped with both equipment and hand-held reconnaissance and demining kits. However, the reconnaissance and demining kits are currently outdated, inefficient, and do not meet the requirements for performing this type of task. At the same time, due to the obsolescence and unsatisfactory condition of reconnaissance and mechanization of making passages in minefields, the manual method remains the main one, which is extremely dangerous and leads to personnel losses. Given this state of affairs, namely that the manual method of reconnaissance and demining is the main one, the issue of improving (developing) new manual reconnaissance and demining kits has become acute. During the development (improvement) of RCs, one of the fundamental issues is to determine the significance of their parameters. The article presents a partial methodology for comparative evaluation of the parameters of demining kits using the method of expert assessments. The proposed partial methodologyallows determining the weighting coefficients of certain parameters of demining kits. Based on the theoretical provisions presented in the study, an algorithm for processing the results of the expert survey. Finally, the numerical values of the weighting coefficients of the parameters of demining kits are obtained and the direction of further research is formulated.

Мінна зброя, як один із самих доступних засобів ураження особового складу та озброєння і військової техніки, все більше застосовується у воєнних конфліктах сучасності, що висунуло на передній план питання підтримання бойових спроможностей підрозділів військ (сил) в умовах ведення “мінної війни”. В зв’язку з агресією рф на сьогоднішній  день Україна стала найбільш забрудненою вибухонебезпечними предметами країною світу. Під час ведення бойових дій одними із самих складних завдань підтримки військ є розвідка місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів, розмінування місцевості та пророблення проходів в мінних полях противника під час наступу, за відсутності – гуманітарне розмінування. Для виконання цих завдань в організаційно-штатній структурі інженерних військ передбачені відповідні підрозділи, які оснащені як технікою, так і ручними комплектами розвідки та розмінування. Проте, комплекти розвідки та розмінування на сьогоднішній день застарілі, мають низьку ефективність та не відповідають вимогам щодо виконання подобного роду завдань. При цьому через застарілість та незадовільний стан засобів розвідки та механізації пророблення проходів в мінно-вибухових загородженнях ручний спосіб залишається основним, який є вкрай небезпечним та призводить до втрат особового складу. Враховуючи такий стан питання, а саме, що ручний спосіб розвідки та розмінування є основним, гостро постало питання удосконалення (розробки) нових ручних комплектів розвідки та розмінування. Під час розробки (удосконалення) комплектів розмінування одним з принципових питань є визначення вагомості їх параметрів. У статті подано часткову методику порівняльного оцінювання параметрів комплектів розмінування з використанням методу експертних оцінок. Запропонована часткова методикадозволяє визначити коефіцієнти вагомості визначених параметрів комплектів розмінування.На основі наведених у дослідженні теоретичних положень складено алгоритм обробки результатівопитування експертів. Наприкінці отримані числові значення коефіцієнтів вагомості параметрів комплектів розмінування та сформульований напрям подальших досліджень.
ЧАСТКОВА МЕТОДИКА ПОРІВНЯЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ КОМПЛЕКТІВ РОЗМІНУВАННЯ
Keywords: комплекти розвідки та розмінування місцевості; вибухонебезпечний предмет; групи розмінування; мінно-вибухові загородження; експертне опитування; reconnaissance and demining kits; explosive object; demining groups; minefields; expert survey