Способи перекладу японських реалій в обрядах синтоїзму (на прикладі свят храму Ісе) - Колдаєва, А. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Запропоновано погляд на можливі способи перекладу реалій, які стосуються релігійної тематики синтоїзму, для усного та письмового перекладу. За критерій для аргументації доречності перекладацьких технік обрано сприйняття тексту перекладу аудиторією у випадку кожного окремого виду перекладу, а також семантична наповненість остаточного варіанта, який передано засобами мови перекладу.

The article addresses the difficulties of the translation and interpretation of the culture specific words. The proposed ways of translations based on the criteria of how the audience understand translated text for both cases of translating as well as interpreting, and the completeness of the meaning for the final variant of the word in the translated text.
The ways to translate the culture specific words of the Shinto rituals (the words related to the celebrations in Ise shrine)
Keywords: реалія; синтоїзм; обряд; усний переклад; письмовий переклад; culture specific word; Shinto; ritual; translating; interpreting