Геодезичне забезпечення гідромеліорації земель з використанням GNSS технологій - Береза Олександр Георгійович (My University, 2023)
У роботі розглянуто комплекс топографо-геодезичних робіт, які проводяться для забезпечення проєктування та будівництва гідромеліораці них зро увальних систем з метою збіль ення обсягів сільськогосподорського товарного виробництва в південних регіонах України. Представлено класифікацію, структурні елементи та функціональні особливості гідромеліораці них зро увальних систем та їх складових. Висвітлені основні положення нормативно-правових документів, які регламентують діяльність при проектуванні гідромеліораці них зро увальних систем та проаналізована специфіка цих робіт. Встановлена роль інженерно-геодезичних ви укувань, які забезпечують отримання вихідного матеріалу для проведення проєктної діяльності. В роботі проаналізовано вибір технології проведення топографо-геодезичних робіт та вимоги щодо їх виконання із застосуванням GNSS-технологі : обґрунтування застосування референцтних станці мережі ZakPOS, планування періоду проведення топографо-геодезичного знімання з використанням ресурсу Trimble GNSS Planning Online); описані особливості камеральної обробки результатів польових робіт в ПЗ Digitals for Windows. Практично виконани комплекс топографо-геодезичних робіт з топографічного знімання на ділянці між м. Біляївка та містом Яськи в Одеському ра оні, Одеські області на території насосної станції площею 4,05 га з використанням GNSS при мача South S760. Результатом камеральних робіт є укладени топографічни план мас табу 1:500, що став основою для розробки проєктних рі ень, зокрема: створення профілю траси проходження проєктного магістрального трубопроводу для системи краплинного зро ення.
Keywords: гідромеліораці ні зро увальні системи; проєктна діяльність; топографо-геодезичні ви укування; GNSS технології; краплинне зро ення