Artificial Intelligence as a Tool of Power in International Relations - Коппель, Олена; Пархомчук, Олена (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
This article explores artificial intelligence (AI) as a transformative tool of power in international relations, reshaping traditional dimensions of hard, soft, sharp, and smart power. AI enhances military and economic capabilities, promotes cultural narratives, enables disinformation campaigns, and integrates strategic influence. The U.S. and China lead in leveraging AI for geopolitical dominance, while the EU emphasizes ethical regulation, and Global South nations like India and Saudi Arabia use AI for regional influence. The article highlights AI’s dual nature as a “two-faced Janus,” offering opportunities for both major powers and smaller actors while posing risks of destabilization and technological divides. Through case studies, such as Israel’s Operation “Rising Lion,” and analyses of global AI trends, the study underscores AI’s role in creating cognitive power and redefining global leadership. It concludes that AI’s democratization of power and ethical challenges necessitate international cooperation to manage its geopolitical impact.

Стаття досліджує штучний інтелект (ШІ) як трансформаційний інструмент сили в міжнародних відносинах, що змінює традиційні виміри жорсткої, м’якої, гострої та розумної сили. ШІ посилює військові та економічні можливості, сприяє культурним наративам, уможливлює дезінформаційні кампанії та інтегрує стратегічний вплив. США та Китай лідирують у використанні ШІ для геополітичного домінування, ЄС акцентує на етичному регулюванні, а країни Глобального Півдня, як Індія та Саудівська Аравія, застосовують ШІ для регіонального впливу. Стаття підкреслює двоїсту природу ШІ як “дволикого Януса”, що пропонує можливості для великих і малих акторів, але створює ризики дестабілізації та технологічного розриву. Через кейс-стаді, як-от операція Ізраїлю “Висхідний Лев”, та аналіз глобальних тенденцій ШІ, дослідження наголошує на ролі ШІ у створенні когнітивної сили та переосмисленні глобального лідерства. Воно робить висновок, що демократизація ШІ та етичні виклики потребують міжнародної співпраці для управління його геополітичним впливом.
Штучний інтелект як інструмент сили в міжнародних відносинах
Keywords: Artificial Intelligence; International Relations; Hard Power; Soft Power; Sharp Power; Smart Power; Geopolitics; Cognitive Power; Technological Hegemony; штучний інтелект; міжнародні відносини; жорстка сила; м’яка сила; гостра сила; розумна сила; геополітика; когнітивна сила; технологічна гегемонія