Художні означення в епосі Гомера (на матеріалі похідних прикметників) - Куйбіда, Христина Ігорівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)
У статті досліджено найхарактернішу стилістичну особливість похідних прикметників у поемах Гомера – роль художніх означень. Гомерівські художні означення поділено на два види: постійні та метафоричні епітети. Серед постійних епітетів найчисленнішою виявилась група епітетів зовнішньої ознаки. З усіх метафоричних епітетів, які вважаються основною образною прикрасою художньої мови, найчисленнішою виявилась група сенсорних епітетів (за первісно позначуваною ознакою). Похідні прикметники, як показує дослідження, з особливою яскравістю виражають ознаку завдяки своїй складній структурі.

В статье исследована самая характерная стилистическая особенность производных прилагательных в поэмах Гомера – роль художественных определений. Гомеровские художественные определения разделены на два вида: постоянные и метафорические эпитеты. Среди постоянных эпитетов самой многочисленной оказалась группа эпитетов внешнего признака. Из всех метафорических эпитетов, которые считаются главным украшением художественного языка, самой многочисленной оказалась группа сенсорных эпитетов (по первично зафиксированному признаку). Производные прилагательные, как показывает исследование, с особенной яркостью выражают поэтическую нагрузку благодаря своей сложной структуре.

The most characteristic stylistic feature of derivative adjectives within Homer’s pieces is being examined in the article. Homer’s poetic definitions are divided into two groups: permanent and metaphorical epithets. Permanent epithets’ group of external sign appears to be the most numerous. As to metaphorical epithets’ group (the main decoration of poetic language), the largest one taxon within it is the group of epithets for the denotion of senses. Derivative adjectives, as the present research shows, are able to express vividly their poetic features thanks to their complex structure.
Художественные определения в эпосе Гомера (на материале производных прилагательных)
Poetic Definitions in the Epos of Homer (on the material of derivative adjectives)
Keywords: художнє означення; похідний прикметник; епітет; метафоричний епітет; ознака