Методика геосистемного аналізу політико-географічного виміру туризму - Ткачук, Леоніла Миколаївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Мета статті – конструювання методики геосистемного аналізу політико географічного виміру міжнародного туризму. Методика дослідження полягає у вивченні основних напрямів та принципів застосування системного підходу у географії. Географія, об'єктом вивчення якої є інтегральна геосистема глобального масштабу, якнайперше пристосована до сприйняття і активного використання системного підходу. Перехід географії у постнеокласичну стадію розвитку характеризується збільшенням міждисциплінарних досліджень, методологічною основою яких є теоретичний синтез, а об’єктами – територіальна організація взаємодії компонентів у межах інтегральної геосистеми. Результати. Туризм є невід’ємною частиною життя сучасної людини, чинить взаємообумовлений вплив на природне середовище, економіку і політику. Комплексне дослідження туризму, його політико-географічного виміру зокрема, передбачає використання системного підходу. Геосистема туризму, виступає елементом територіальної соціально-економічної системи і активно взаємодіє з іншими компонентами інтегрального геопростору. Системний підхід має значний прогностичний потенціал для розкриття механізмів і принципів взаємодії туризму та політичної сфери життя суспільства. Новизна підходу, реалізованого в даному дослідженні, полягає у формулювання загальних принципів та механізмів аналізу взаємного впливу туризму та політики. Зокрема, пропонується розглядати територіально-політичну систему як елемент зовнішнього середовища системи туризму. Для обґрунтування конкретних параметрів впливу політичних процесів та явищ на розвиток туризму доцільно конструювати міжсистемні зв’язки для різних рівнів дослідження: глобального, національного, регіонального. Практичний аспект дослідження дозволяє виявити найбільш вагомі чинники політичної сфери для обґрунтування геополітичних ризиків туризму. А також розкриває можливості використання туризму як елемента «розумної» сили держави. Дослідження важливе для України оскільки національна система туризму розвивається в умовах геополітичної турбулентності, викликаної неврегульованим військо політичним конфліктом з РФ.

The purpose of the article is to construct a methods of system analysis of the geopolitical dimension of international tourism. The research methodology consists in studying the main directions and principles of system approach application in geography. Geography, which object is an integrated geosystem of a global scale, is above all adapted to the implantation and active applying of the system approach. The transition to the post-neoclassical stage of geography development is characterized by an increase in interdisciplinary research, the methodological basis of which is the theoretical synthesis, and objects - the territorial organization of the interaction of the integral geosystem' components. Results. Tourism is an essential part of the life of a modern person, has a mutually related impact on the natural environment, economy and politics. A comprehensive study of tourism, its geopolitical dimension in particular, requires usage of system approach. Geographical system of tourism appears as an element of a territorial socio-economic system and actively interacts with other components of the integrated geosphere. The system approach has a significant prognostic potential for the disclosure of mechanisms and principles of interaction between tourism and the political sphere of society. The novelty of the approach is to determine general principles and mechanisms for analyzing the mutual influence of tourism and politics. In particular, it is proposed to consider the territorial-political system as an element of the external environment of the tourism system. To substantiate the particular parameters of the influence of political processes and phenomena on the development of tourism, it makes sense to construct inter-system links on different levels of research: global, national, and regional. The practical aspect of the research allows us to identify the most significant factors of the political sphere to justify the geopolitical risks of tourism. It also the possibilities of using tourism as an element of the "smart power" of the state are revealed. The study is important for Ukraine, as the national tourism system develops under conditions of geopolitical turbulence caused by an unresolved military-political conflict with the Russian Federation.

Цель статьи – конструирование методики геосистемного анализа политико географического измерения международного туризма. Методика исследования заключается в изучении основных направлений и принципов применения системного подхода в географии. География, объектом изучения которой является интегральная геосистема глобального масштаба, больше других приспособлена к восприятию и активному использованию системного подхода. Переход географии в постнеокласичну стадию развития характеризуется нарастанием междисциплинарных исследований, методологической основой которых является теоретический синтез, а объектами – территориальная организация взаимодействия компонентов интегральной геосистемы. Результаты. Туризм является неотъемлемой частью жизни современного человека, оказывает взаимообусловленное воздействие на природную среду, экономику и политику. Комплексное исследование туризма, его политико-географического измерения в частности, предусматривает использование системного подхода. Геосистема туризма выступает элементом территориальной социально-экономической системы и активно взаимодействует с другими компонентами интегрального геопространства. Системный подход имеет значительный прогностический потенциал для раскрытия механизмов и принципов взаимодействия туризма и политической сферы жизни общества. Новизна подхода, реализованного в данном исследовании, заключается в формулировке общих принципов и механизмов анализа взаимного влияния туризма и политики. В частности, предлагается рассматривать территориально-политическую систему как элемент внешней среды системы туризма. Для обоснования конкретных параметров влияния политических процессов и явлений на развитие туризма целесообразно конструировать межсистемные связи для различных уровней исследования: глобального, национального, регионального. Практический аспект исследования позволяет выявить наиболее значимые факторы политической сферы для обоснования геополитических рисков туризма. А также раскрывает возможности использования туризма как элемента «умной силы» государства. Исследование важно для Украины, так как национальная система туризма развивается в условиях геополитической турбулентности, неурегулированным военно-политическим конфликтом с РФ.
Methodology of Geosystem Analysis of Geopolitical Demention of Tourism
Методика геосистемного анализа политико-географического измерения туризма
Keywords: геосистема туризму; політико-географічний вимір туризму; системний підхід; геосистема туризма; политико-географическое измерение туризма; системный подход; geosystem of tourism; geopolitical dimension of tourism; system approach