The Essence of the Map Semìotics Provisions of the Cartographic Modelling in Education - Молочко, Микола Анатолійович; Молочко, Анатолій Миколайович; Молочко, Вікторія Валеріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Purpose. Highlight the essence of the cartosemiotic positions of cartographic modeling in education. Methods. Based on fundamental scientific positions and general and concrete scientific methods, systems approach, analysis and synthesis, abstract, concrete and generalized, historical and chronological, comparative geographical, cartographic modeling and carto-semiological analysis. Results. Cartosemiotics was formed at the junction of cartography and semiotics, linguistic science, which explores the properties of signs and sign systems as language formations. The importance of considering its provisions in education is associated with the existing bilateral relations between people who create, transmit and perceive cartographic signs and these signs. Scientific novelty. Without organizing the development of the rules of this language and using its means of displaying reality, it is impossible for extended reproduction in society of acquired cartographic knowledge and the use of their promising possibilities, the requirements for which are constantly increasing. The practical significance. Due to the wide use of the object language of maps in various spheres of public activity, in particular in education.

Мета. Висвітлити сутність картосеміотичних положень картографічного моделювання в освіті. Методика. Основана на фундаментальних наукознавчих положеннях та загально- і конкретнонаукових методах, системному підході, аналізі та синтезі, абстрактному, конкретному та узагальненому, історико-хронологічному, порівняльногеографічному, картографічному моделюванні та картосеміологічному аналізі. Результати. Картосеміотика сформувалась на стику картографії та семіотики, лінгвістичної науки, що досліджує властивості знаків і знакових систем як мовних утворень. Важливість розгляду її положень в освіті пов‟язана з існуючими двосторонніми відносинами між людьми, які створюють, передають і сприймають картографічні знаки і цими знаками. Наукова новизна. Без організації засвоєння правил цієї мови і користування її засобами відображення дійсності неможливе розширене відтворення в суспільстві набутих картографічних знань і використання їх перспективних можливостей, вимоги до яких постійно зростають. Практична значимість. Обумовлена широким застосуванням у різних сферах суспільної діяльності, зокрема в освіті, об‟єктної мови карт.

Цель. Осветить сущность картосемиотических положений картографического моделирования в образовании. Методика. Основана на фундаментальных науковедческих положениях и общеи конкретнонаучных методах, системном подходе, анализе и синтезе, абстрактном, конкретном и обобщенном, историко-хронологическом, сравнительно-географическом, картографическом моделировании и картосемиологическом анализе. Результаты. Картосемиотика сформировалась на стыке картографии и семиотики, лингвистической науки, которая исследует свойства знаков и знаковых систем как языковых образований. Важность рассмотрения ее положений в образовании связана с существующими двухсторонними отношениями между людьми, которые создают, передают и воспринимают картографические знаки и этими знаками. Научная новизна. Без организации освоения правил этого языка и пользования его средствами отображения действительности невозможно расширенное воспроизводство в обществе приобретенных картографических знаний и использование их перспективных возможностей, требования к которым постоянно возрастают. Практическая значимость. Обусловлена широким использованием в разных сферах общественной деятельности, в частности в образовании, объектного языка карт.
Сутність картосеміотичних положень картографічного моделювання в освіті
Сущность картосемиотических положений картографического моделирования в образовании
Keywords: картографія; картосеміотика; освіта; картографічне моделювання; знакові системи; об„єктна мова карти; семіотичні сторони змісту карти; картография; картосемиотика; образование; картографическое моделирование; знаковые системы; объектный язык карты; семиотические стороны содержания карты; cartography; map semìotiсs; education; cartographic modelling; symbolic systems; object language maps; semìotiсs side of the content of the map