Between me, my younger self and the whole world: letters to one's younger self as epistolary genre - Алєксєєва, Ірина Олексіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
The research treats letters to one’s younger (usually teen) self posted on the Internet as epistolary genre marked with peculiar linguistic and pragmatic features. Though the letters to one’s self imply intrapersonal communication, i.e. the sender is identical to the addressee, it is not how the sender perceives the situation, which is revealed by the use of pronouns (I for the sender and you for the younger self). However, these two may merge and then we appears to refer to the author’s younger and current selves. Another feature of the letters is roles assumed by the addressors. They may occur as a mentor to their rebellious and anxious younger self, which correlates with the purpose of the letter – giving advice. Alternatively, the authors may position themselves as omniscient fortune-tellers who step in in times of trouble to offer support to their teen self by telling what is there to come. Each of the two roles and purposes correlates with specific language means. The mentor role turns the letter into a lesson where the Imperative Mood prevails. The role of a fortune-teller transforms the letter into an autobiographical sketch told in a bizarre way: the author shifts past events into the future with the help of deictic markers (e.g., today, this) and tenses (e.g., future tenses or their synonyms such as constructions to be about to and to be going to). The letters to one’s younger self that contain an autobiographical component provide the researcher with an insight into the process of identity construction, since they show how one endows identity with continuity and bridge the divide between one’s teen and adult selves. In addition, the letters meant as advice deliver the culture specific idea of what ‘a good life’ is: they are written to guide their actual intended audience, i.e. Internet (teen) users, in modern society and inform them of true values and right choices.

У статті листи до себе молодого, розміщені в Інтернеті, розглядаються як епістолярний жанр з характерними лінгвістичними та прагматичними властивостями. Хоча листи до самого себе передбачають внутрішній діалог, в якому адресант тотожній адресатові, цього не спостерігається в матеріалі дослідження: адресант не вважає себе ідентичним собі молодому, про що свідчить використання особових займенників (I – для себе дорослого та you – для молодого). Однак іноді ці дві ідентичності можуть зливатися в одну, що можна побачити у випадках вживання we. Іншою особливістю листів виявляються ролі, яких набувають автори. Так, адресант може виступати ментором свого бунтівного та тривожного підліткового «я». Метою таких листів є надання поради. В інших випадках автор листа може позиціонувати себе всезнаючим провидцем, який з’являється в тяжкі часи для того, щоб підтримати себе-підлітка розповіддю про те, що на нього чекає в майбутньому. Кожна з цих двох ролей та цілей реалізується за допомогою особливих мовних засобів. Роль ментора перетворює лист на урок, де превалює наказовий спосіб. Роль провидця характерна для листів – автобіографічних наративів, які розповідаються у дивний спосіб: автор зсуває минулі події до майбутнього за допомогою дейктичних маркерів (наприклад, today, this) та дієслівних часових форм (наприклад, майбутні часи або синонімічні конструкції, такі як to be about to та to be going to). Листи до себе молодого, які містять автобіографічний компонент, надають дослідникові можливість спостерігати процес побудови ідентичності, оскільки в таких текстах автори намагаються представити свою ідентичність як безперервну, простежуючи її формування від підліткового віку до моменту написання листа. Крім цього, листи, призначені для надання поради, містять культурно специфічне розуміння поняття «гарне життя»: такі листи пишуться, аби познайомити свою цільову аудиторію, якими насправді є користувачі Інтернету підліткового віку, з сучасним суспільством та його цінностями.
Наодинці з собою молодим і з усім світом: листи до себе молодого як епістолярний жанр
Keywords: letter to one’s younger self; epistolary genre; communicative event; identity; narrative.; ист до себе молодого; епістолярний жанр; комунікативна подія; ідентичність; наратив