Lexical-Semantic Classification of Gnostic Mental Verbs in Ukrainian, German and English - Коренькова, Олександра Андріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
The article deals with the concept and lexical-semantic classification of the gnostic mental state verbs on the material of modern Ukrainian, German and English languages. Particular attention is given to determination of common and distinctive features in the semantics of the gnostic mental state verbs in Ukrainian, German and English. The theoretical significance of the research lies in the definition of the concept and lexical-semantic features of the gnostic mental state verbs as a separate lexical-semantic class in each of the researched languages, which might lead to the further development of the study of lexics denoting mental states. The lexical-semantic classification of the gnostic mental verbs in Ukrainian, German and English, identification of common and distinctive features in the researched languages was made basing on the body of the authoritative dictionaries of modern Ukrainian, German and English languages. The results of the statistical processing of the dictionary samples helped to establish the degree of productivity of lexical-semantic groups in each of the above mentioned languages. The analysis of already made attempts to create some classifications of gnostic mental states in psychology and verbal lexicon, which denotes gnostic mental states in linguistics, revealed the absence of an adequate classification and description of these notions - " gnostic mental state" and " gnostic mental verbs". Systematic analysis of the scientific data provided an opportunity to define the gnostic mental verbs in the research and describe the features of this verbal class on the lexical-semantic level within the framework of comparative research on the material of Ukrainian, German and English.

У статті розглянуто поняття та лексико-семантичну класифікацію дієслів гностичного психічного стану на матеріалі сучасної української, німецької та англійської мов. Особлива увага приділяється виявленню наявності спільних та відмінних рис у семантиці дієслів гностичного психічного стану в українській, німецькій та англійській мовах. Теоретична значущість дослідження полягає у встановленні поняття та лексико-семантичних особливостей дієслів гностичного психічного стану як окремого лексико-семантичного класу в кожній із вище зазначених мов, що може привести до подальшого розвитку досліджень лексики на позначення психічного стану. Для встановлення лексико-семантичної класифікації дієслів гностичного психічного стану в українській, німецькій та англійській мовах, а також виявлення спільних та відмінних рис у мовах дослідження, у повному обсязі використано корпус словникової вибірки дієслів гностичного психічного стану на матеріалі репрезентативних тлумачних словників сучасної української, німецької та англійської мов. Отримані результаты статичної обробки словникової вибірки використовувалися для встановлення ступеня продуктивності лексико-семантичних груп у кожній із мов дослідження. Проведений аналіз існуючих у літературі спроб створення класифікацій гностичних психічних станів у психології та дієслівної лексики на позначення гностичних психічних станів у лінгвістиці виявив відсутність конкретного впорядкування та опису усього обсягу понять“гностичний психічний стан” та “дієслово гностичного психічного стану”. Системний аналіз масиву наукових даних дав змогу надати власне тлумачення дієсловам гностичного психічного стану у роботі та описати особливості зазначеного класу дієслів на лексико-семантичному рівні в межах зіставного дослідження на матеріалі української, німецької та англійської мов.
Лексико-семантична класифікація дієслів гностичного психічного стану в українській, німецькій та англійській мовах
Keywords: lexical-semantic classification; gnostic mental verbs; semantic analysis; лексико-семантична класифікація; дієслова гностичного психічного стану; семантичний аналіз