Вплив соціо-емоційної компетентності на копінг-стратегії у осіб з підвищеною тривожністю - Ковшун Тетяна (My University, 2024)
Мета дослідження: визначити вплив соціо-емоційної компетентності як ключового компонента емоційного інтелекту на копінг-стратегії у осіб з підвищеною тривожністю. Практична значимість та наукова новизна результатів. Переклад опитувальника «Шкала тривожності Спілбергера», (STAI) для української популяції. Виявлено, що такі компоненти соціо-емоційної компетентності, як самоусвідомлення, самокерування та самоефективність, є ключовими предикторами адаптивних стратегій подолання стресу. Підтверджено, що високий рівень особистісної тривожності пов’язаний із частішим використанням уникаючих копінг-стратегій. Розширено уявлення про автономність впливу соціо-емоційних компетентностей на адаптивну поведінку. Нові емпіричні дані доповнюють існуючу базу даних про взаємозв’язок між інтолерантністю до невизначеності, труднощами емоційної регуляції та копінг-стратегіями, розширюючи розуміння цих процесів у контексті підвищеної тривожності.
Keywords: копінг-стратегії; тривожність; емоційний стан; емоційний інтелект