Розріз Жидачів і його значення у пізнанні морфолітогенетичних процесів в басейні Дністра - Яцишин, Андрій; Дмитрук, Роман; Кирильчук, Андрій; Лялюк, Марія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
В публікації проаналізовано сучасний стан вивченості будови фрагментів долин Дністра і Стрия в межах Стрийсько-Жидачівської улоговини. Опрацьований нами новий розріз терасових відкладів ‒ Жидачів, дає унікальні можливості встановити: 1) закономірності будови пухких нагромаджень однієї з плейстоценових терас р. Стрий; 2) місце (номер) дослідженої тераси в загальній номенклатурі терас рік басейну Дністра; 3) удосконалити уявлення про перебіг морфогенетичних процесів в улоговині, зокрема, і в долинах Стрия та Дністра ‒ взагалі. В розрізі розкрита верхня частина відкладів тераси, представлених лесово-ґрунтовим покривом та алювієм заплавної і старичної фацій. Лесово-ґрунтовий покрив складений голоценовим ґрунтом, який розвинений на дубнівському (витачівському) викопному ґрунті (MIS 3), що безпосередньо залягає на відкладах сформованих упродовж п’ятої ізотопно-кисневої стадії (MIS 5), а саме перешаруванні інстерстадіальних ґрунтів з лесовими утвореннями, які підстеляються інтергляціальним (еємським) лісовим ґрунтом. Ілювіальний горизонт еємського викопного ґрунту розвинений на лесоподібних відкладах, які стратиграфічно відповідають верхньому горизонту середньоплейстиоценових (MIS 6) лесів, підстелених алювієм заплавної фації. Алювій руслової фації, який розкритий розвідувальними свердловинами, закладеними неподалік кар’єру, представлений 18-метровою товщею валунно-галькового матеріалу. Будова лесово-ґрунтового покриву тераси дає підстави впевнено ідентифікувати її як середньоплейстоценову четверту надзаплавну (єзупільську). Теплий алювій цієї тераси, імовірно, нагромаджувався впродовж кайдацького часу (MIS 7), а завершення нагромадження алювію відбувалось в холодних умовах тясминського палеокліматичного етапу (MIS 6). Результати досліджень розрізів Голобутів, Жидачів та інших свідчать про те, що північна частина Стрийсько-Жидачівської улоговини виповнена алювієм, який осаджувався починаючи з середнього плейстоцену включно.

The publication analyses the current state of research into the structure of fragments of the Dniester and Stryi valleys within the Stryi-Zhydachiv basin. The new section of terrace deposits we have studied, Zhydachiv, provides unique opportunities to establish: 1) the patterns of the structure of loose accumulations of one of the Pleistocene terraces of the Stryi River; 2) the location (number) of the studied terrace in the general nomenclature of terraces of the Dniester River basin; 3) improve our understanding of the course of morphogenetic processes in the basin, in particular in the Stryi and Dniester valleys in general. The upper part of the terrace deposits, represented by loess-soil cover and alluvium of floodplain and oxbow facies, is exposed in the section. The loess-soil cover consists of Holocene soil developed on Dubno (Vytchiv) fossil soil (MIS 3), which directly lies on deposits formed during the fifth oxygen isotope stage (MIS 5), namely, interlayering of interstadial soils with loess formations, which are underlain by interglacial (Eemian) forest soil. The illuvial horizon of the Eemian fossil soil is developed on loess-like deposits, which stratigraphically correspond to the upper horizon of the Middle Pleistocene (MIS 6) loess, underlain by alluvium of the floodplain facies. The alluvium of the channel facies, which is exposed by exploratory wells drilled near the quarry, is represented by an 18-metre thick layer of boulder and pebble material. The structure of the terrace's forest-soil cover provides grounds for confidently identifying it as a Middle Pleistocene fourth floodplain (Yezupil). The warm alluvium of this terrace probably accumulated during the Kaidak period (MIS 7), and the accumulation of alluvium was completed in the cold conditions of the Tiasmyn paleoclimatic stage (MIS 6). The results of studies of the Golobut, Zhydachiv and other sections indicate that the northern part of the Stryi-Zhydachiv basin is filled with alluvium, which has been deposited since the Middle Pleistocene
The Zhydachiv section and its significance in understanding morpholithogenic processes in the Dniester basin
Keywords: тераса; леси; викопні ґрунти; алювій; долина Стрия; палеокліматичний етап; Terrace; loess; fossil soils; alluvium; Stryi Valley; paleoclimaticstage