PREPARING STUDENTS FOR CHOOSING AND REALIZATION OF A PROFESSIONAL CAREER - Бахтіярова, Халіда; Постоюк, Наталія; Кошечко, Наталія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022)
The article deals with interpretation features of concepts "career" and "career competency" of the future expert in terms ofpsychological, sociological, economic, acmeological and personal approaches. The article characterizes the structure and careercompetencies and defines the features of its formation in the training of future specialists.

У статті розглянуто особливості трактування понять "кар'єра", "професійна кар'єра" ,"кар'єрна компетентність" майбутнього фахівця в галузі професійної освіти з точки зору психолого-педагогічного, соціологічного, економічного, акмеологічного, особистісного підходів. Охарактеризовано структуру кар'єрної компетентності та визначено умови її формування в процесі професійної підготовки майбутніх фахівців. Визначено, що найголовнішою метою професійного саморозвитку викладача є формування майбутнього конкурентоспроможного фахівця, який здатний динамічно професійно розвиватися , щоб відповідати потребам сучасного студентства та вимогам світового ринку праці. Визначено, що мета професійного саморозвитку включає дві складові: загально професійну –це високий рівень професійних знань, навичок, умінь та розвинені професійно важливі психологічні якості, властивості й здібності; специфічно – здатнісну – високий рівень знань, навичок, умінь професійного самозростання та розвинені психологічні якості, властивості й здібності, що необхідні для постійного професійного вдосконалення, а такожсистема мотивів, що визначає конкретні форми діяльності або поведінки людини. Дослідження кола питань, пов язаних із особливостями формування та розвитку кар'єрної компетентністі сучасного фахівця як елементу професійної зрілості майбутнього інженера-педагога є актуальною проблемою сучасної педагогіки. Визначено, що більш конкретизована стратегія для самореалізації студенської молодої, адже формування ключовихкомпетентностей, зокрема й кар'єрної, сприяє підвищенню рівня освіченості, необхідного для самореалізації, успішного соціального та професійного життя в сучасних умовах сьогодення.
ПІДГОТОВКА ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ДО ВИБОРУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ КАР'ЄРИ